Copiii din mai multe parohii ale Protopopiatului Hârlău şi cei veniţi în vacanţă, din străinătate, participă de la începutul acestei săptămâni la Tabăra de creaţie religioasă "Lumină şi culoare". Organizată cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, tabăra a debutat cu o slujbă de Te Deum. În fiecare dimineaţă şi seară şcolarii se roagă împreună, unii dintre ei participând şi la Paraclisul Maicii Domnului săvârşit de la ora 18:00. Atelierul de pictură pe lemn este coordonat de înv. Elena Ţăpuş, înv. Vasilica Teodorescu şi înv. Mihaela Hriscu, iar atelierul de olărit este coordonat de meşterul Andrei Gheorghe. "Pentru atelierul de pictură fiecare copil a primit instrumente de lucru. În atelierul de olărit participanţii încearcă să realizeze un obiect care să le rămână amintire. Pentru masa care se oferă copiilor enoriaşii parohiei noastre şi-au oferit sprijinul. Pe lângă cele două ateliere, s-au organizat activităţi sportive şi concursuri de toacă. Copiii provin din satul nostru, dar şi din Bucureşti, Iaşi, Hârlău, Deleni, Boscoteni şi din mai multe ţări europene, aceştia fiind copiii veniţi în vacanţă la bunici. Suntem recunoscători meşterului Gheorghe Andrei, care a fost prezent în mijlocul copiilor toată săptămâna. Alături de domnia sa, copiii s-au iniţiat în arta olăritului, ducând mai departe tradiţia meşteşugărească, mai ales că zona aceasta este renumită pentru ceramica neagră", a declarat pr. paroh Mircea Ţăpuşă.
"Astfel, ei văd că şi Biserica, alături de Şcoală, se preocupă de viaţa lor"
Tabăra de la Poiana îi ajută pe copii să se detaşeze de preocupările zilnice (televizor, calculator etc.), oferindu-le momente de recreere şi relaxare sub streaşina bisericii. "Copiii deprind tainele picturii şi pot afla, totodată, mai multe lucruri din vieţile sfinţilor pe care i-au zugrăvit pe lemn. Am urmărit să-i apropiem pe copii de biserică pentru că acest lucru este important. Astfel, ei văd că şi Biserica, alături de Şcoală, se preocupă de viaţa lor. Duminică şi luni, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, copiii care s-au spovedit vor primi Sfânta Împărtăşanie. De când au venit în tabără, şcolarii au postit, s-au rugat împreună şi nădăjduim ca aceste lucruri să fie benefice pentru ei", a adăugat pr. paroh Mircea Ţăpuşă. Materialele necesare pentru pictură au fost achiziţionate cu sprijinul Şcolii Poiana şi al enoriaşilor din parohie. În fiecare dimineaţă, copiii, grupaţi în funcţie de vârstă (începători şi avansaţi), primesc explicaţiile necesare pentru atelierul de pictură. "Unii au participat pentru prima dată la tabără şi de aceea au fost necesare mai multe indicaţii pentru a pricepe tainele picturii pe lemn. Icoanele care s-au realizat - şi care încă nu sunt finalizate - sunt deosebite. Copiii au învăţat cum să-şi facă emulsia pentru prepararea culorilor, cum să-şi prepare culorile şi cum să le aplice pe blatul de lemn", a explicat înv. Elena Ţăpuş. Premierea participanţilor la tabăra de la Poiana va avea loc luni, 15 august, când va fi organizat un concert de cântări religioase închinat Maicii Domnului. Premiile vor fi acordate de Primăria Deleni, prin bunăvoinţa domnului Dumitru Prigoreanu, primarul comunei, şi de Protopopiatul Hârlău, prin bunăvoinţa părintelui Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău. La final va fi organizat un foc de tabără.
"Ne rugăm ca icoana pe care o pictăm să iasă cât mai frumoasă"
Copiii s-au bucurat până în prezent de activităţile pe care le-au derulat şi au mărturisit că au trăit clipe emoţionante atunci când s-au rugat împreună. "Am venit în această tabără la rugămintea mamei mele şi îmi place foarte mult. Am rămas impresionată de munca pe care o fac aici copiii. Când ne întâlnim vorbim între noi, fiind un spirit desăvârşit de colegialitate. Suntem ajutaţi de coordonatorii taberei pentru atelierele pe care le derulăm", a spus Iuliana Hriţcu din Hârlău. "Am rămas impresionată de programul taberei care a cuprins mai multe momente de rugăciune. Dimineaţa, toţi copiii se adună la biserică şi sunt atenţi la rugăciune. Căutăm să fim cât mai aproape de Dumnezeu şi să ne curăţim sufleteşte. Am întâlnit multe persoane dragi şi mi-am făcut prieteni noi", a mărturisit Georgiana Pânzariu din localitatea Feteşti, judeţul Iaşi. "Sunt încântată să fac parte din această tabără. Cu toţii ne rugăm ca icoana pe care o pictăm să iasă cât mai frumoasă. De asemenea, ne rugăm sfântului pe care îl pictăm să ne apere şi să ne ajute. Este o atmosferă emoţionantă şi căutăm să trăim aceste clipe frumoase sub ocrotirea Maicii Domnului", a afirmat Ioana Scutariu din localitatea Pârcovaci, judeţul Iaşi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu