vineri, 5 august 2011

Conferinţă dedicată promovării angajării persoanelor cu dizabilităţi

Fundaţia "Solidaritate şi Speranţă" (FSS) a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a organizat ieri, la Casa de oaspeţi "Sfântul Nicolae" din Iaşi, conferinţa "Descoperă omul potrivit la locul potrivit!". Evenimentul a fost parte integrantă din campania pentru promovarea diferitelor forme alternative şi flexibile de angajare a persoanelor cu dizabilităţi în cadrul proiectului "Centrele de incluziune socială - oportunitate pentru facilitarea participării pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile".

La sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, Fundaţia "Solidaritate şi Speranţă" a lansat proiectul "Centrele de incluziune socială - oportunitate pentru facilitarea participării pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile", care este implementat în opt regiuni ale ţării în perioada septembrie 2010-august 2013 de Asociaţia Institutul pentru Politici Sociale, în parteneriat cu alte şapte asociaţii din ţara noastră. În cadrul acestui proiect, la Casa de oaspeţi "Sfântul Nicolae" din Iaşi a fost organizată ieri conferinţa "Descoperă omul potrivit la locul potrivit!", la care au participat parteneri ai proiectului şi oameni din mediul de afaceri ieşean. În deschiderea evenimentului, pr. Narcis Axinte, coordonator al Centrului de Incluziune Socială Iaşi şi consilier în cadrul Sectorului de Asistenţă socială şi medicală "Diaconia" al Arhiepiscopiei Iaşilor, a vorbit despre problematica incluziunii sociale, amintind care sunt etapele parcurse până în prezent. "Dorim ca oamenii care se află în dificultate şi care nu au un loc de muncă din diferite motive să fie îndrumaţi, consiliaţi, pentru a-şi găsi serviciu, ştiind că locul de muncă este fundamental pentru echilibrul vieţii în familie şi în societate, în general", a spus pr. Narcis Axinte, care a continuat prin a aminti că perioada de criză în care ne aflăm influenţează negativ pieţa muncii, faptul că tot mai mulţi oameni nu au un loc de muncă. "Aceste persoane au nevoie de sprijin. În acest sens, până în prezent avem 30 beneficiari în cadrul cursurilor de formare. Suntem în pregătire pentru alte două cursuri de formare în diferite domenii. Este importantă parcurgerea unui astfel de curs pentru găsirea unui loc de muncă. Problema angajării oamenilor atunci când ei nu mai au capacitatea întreagă de a se manifesta pe piaţa muncii reprezintă o mare dificultate. Astăzi dorim să ne focalizăm mai ales în zona persoanelor cu dizabilităţi, care nu pot desfăşura o activitate în câmpul muncii din cauza unei boli care îi marchează şi nu îi lasă să se manifeste în deplinătatea capacităţilor fizice. Suntem conştienţi că sunt anumite riscuri când e vorba de a angaja o persoană cu dizabilităţi. Noi ne-am întâlnit pentru a vorbi despre riscuri. Întotdeauna atunci când faci un bine, indiferent de formă, el nu rămâne neplătit. Dar să nu uităm că nici un rău făcut nu rămâne niciodată neplătit. Trebuie să ne gândim că, dacă facem un bine cuiva, lucrurile vor fi bune atât pentru angajator, cât şi pentru angajat", a adăugat pr. Narcis Axinte.

Sectorul persoanelor cu dizabilităţi, ignorat de angajatori

Oana Bucătaru, coordonator regional (zona Iaşi şi Craiova) şi reprezentant al Institutului pentru Politici Sociale, a amintit că obiectivul proiectului este facilitarea accesului pe piaţa muncii a persoanelor vulnerabile. "Cu ajutorul partenerilor, prin intermediul activităţilor specifice, dorim să ajungem la îndeplinirea indicatorilor. Conferinţa de astăzi nu este decât o încununare a unei campanii, şi anume "Egalizarea şanselor pe piaţa muncii". Astăzi, într-un mediu economic care nu este foarte propice pentru noi, este pregnantă lipsa forţei de muncă. Angajatorii au metode variate de angajare. Din păcate se ignoră segmentul persoanelor cu dizabilităţi. S-a ajuns aici pentru că nu suntem informaţi, pentru că demersurile comunitare nu ajung la urechile angajatorilor şi astfel s-a promovat o discriminare cum că persoanele cu dizabilităţi nu pot să-şi facă treaba la fel ca noi ceilalţi. Experienţa noastră şi studiile efectuate au infirmat acest lucru, dovedindu-se clar că o persoană cu dizabilităţi este profesionistă şi cu mult devotament, care dă un plus de valoare acolo unde îşi desfăşoară activitatea. În anul 2006 s-a votat Legea 448 care pune bazele angajării persoanelor cu dizabilităţi, în funcţie de activităţi şi de formarea lor. Există o serie de avantaje pe care societăţile le au dacă angajează persoane cu dizabilităţi", a explicat Oana Bucătaru. Au urmat scurte alocuţiuni ale angajatorilor care au avut ca salariaţi persoane cu dizabilităţi şi care s-au arătat mulţumiţi de prestaţia acestora. Întâlnirea a continuat cu discuţii pe marginea temei abordate, pentru facilitarea participării pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile.

Campanie îndreptată spre potenţialii angajatori

Conferinţa "Descoperă omul potrivit la locul potrivit!" face parte din campania pentru promovarea diferitelor forme alternative şi flexibile de angajare a persoanelor cu dizabilităţi. În acest sens se urmăreşte promovarea şi diseminarea de informaţii în cadrul potenţialilor angajatori în ceea ce priveşte dezvoltarea unor noi locuri de muncă protejate în întreprinderi, promovarea diferitelor forme alternative şi flexibile de angajare a persoanelor cu dizabilităţi şi promovarea modalităţilor prin care poate fi dezvoltată capacitatea de ocupare a locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, care din cauza deficienţelor lor ar putea avea dificultăţi în adaptarea la organizarea tradiţională a muncii (în special utilizarea tehnologiei informaţiei şi a internetului). Audienţa ţintă a campaniei o reprezintă potenţialii angajatori ai persoanelor cu dizabilităţi, dar şi autorităţile publice care pot facilita procesul de angajare a persoanelor cu dizabilităţi, devenind parteneri în promovarea şi/sau găsirea de soluţii la nivel local a formelor alternative şi flexibile de angajare a acestora. (pag)

Niciun comentariu: