Hramul Mănăstirii Zosin din judeţul Botoşani a adunat în acest an, pe 15 august, peste o mie de pelerini care au dorit să o cinstească prin rugăciune pe Maica Domnului în ziua în care a fost serbată mutarea ei la cer. Evenimentul religios s-a bucurat de prezenţa unui sobor mare de preoţi de la mănăstirile şi parohiile din judeţul Botoşani. În glasul clopotelor, Înalt Preasfinţitul Teofan şi PS Calinic Botoşăneanul au fost întâmpinaţi în faţa bisericii, iar de aici s-a mers în sfântul lăcaş. A urmat Sfânta Liturghie, în timpul căreia numeroşi credincioşi au primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. "Am venit cu drag la hramul acestei mănăstiri pentru a mă ruga Maicii Domnului să mijlocească pentru iertarea păcatelor noastre. Mă simt bine aici, la slujbă", a declarat Elena Petraş din Frumuşica. "Este obiceiul în zona noastră ca la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului să venim la Mănăstirea Zosin. Ne rugăm pentru cei apropiaţi, pentru sănătatea lor şi pentru iertarea păcatelor; suntem păcătoşi şi avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Ne bucurăm de o vreme frumoasă de vară şi de prezenţa unui număr mare de preoţi şi de oameni", a afirmat Ion Brehuescu din Coşula.
Cea care L-a slujit cu smerenie şi discreţie pe Domnul
Inalt Preasinţitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. "Singura fiinţă umană, născută din bărbat şi din femeie, care a împlinit cuvântul Sfântului Apostol Pavel, adică să aibă într-însa gândul lui Hristos în deplinătate, a fost Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Fecioara Maria a fost sinteza smereniei celor din sihăstrii şi celor din viaţa de familie. A fost deopotrivă smerenia întruchipată în fecioară şi smerenia întruchipată în mamă, Cea care L-a născut pe Domnul nostru Iisus Hristos. Maica Domnului a împlinit gândul lui Hristos într-însa pentru că prin smerenia şi discreţia ei a slujit pe Fiul lui Dumnezeu cum nu au reuşit cei care şi-au dedicat cu totul viaţa lor lui Hristos. Ea a împlinit gândul lui Hristos prin smerenie, prin puterea rugăciunii, prin puterea iubirii, prin puterea credinţei, prin puterea mântuitoare a nădejdii ei izbăvitoare pentru întreg neamul omenesc. (...) Suntem chemaţi să înţelegem că locul pe care Dumnezeu l-a ales pentru a coborî pe pământ nu a fost altul decât un pântece de mamă, decât pântecele Maicii Domnului, devenit în acea clipă cel mai sacru loc de pe pământ", a explicat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Noua casă monahală a fost ridicată în ultimii doi ani
Protos. Teodosie Pleşca, stareţul Mănăstirii Zosin, a amintit în cuvântul adresat cu acest prilej câteva amănunte din istoria aşezării monahale pe care o păstoreşte. Părintele stareţ a mulţumit tuturor celor care au ajutat la ridicarea noii biserici a mănăstirii şi a casei monahale, în mod special domnului Victor Mihalache, patronul Firmei SC Victor Construct din Botoşani. "Dorinţa mea a fost aceea ca şi în judeţul Botoşani să fie ridicată o mănăstire frumoasă precum sunt cele din judeţul Neamţ. Noua casă monahală era necesară, proiectul şi lucrarea fiind supravegheate de PS Calinic Botoşăneanul. Gând de mulţumire înalţ către domnul Victor Mihalache, care este un dar al lui Dumnezeu, domnia sa sprijinind construirea noii biserici şi a casei monahale. Gând de mulţumire aduc şi domnului director Ioan Popescu care ne-a ajutat în tot ceea ce am dorit să realizăm. Gând de mulţumire adresez tuturor, care cu mult sau cu puţin ne-au încurajat şi ne-au sprijinit cu toată dragostea, material sau duhovniceşte. Mulţumesc tuturor celor care formează Biserica vie a lui Hristos. Fiecare sunteţi mădulare vii ale lui Hristos şi ale Bisericii Sale. Ne rugăm Maicii Domnului să vă ocrotească, astfel încât să o vedem cu ochii duhovniceşti pe pământ şi în ceruri", a spus protos. Teodosie Pleşca, care a primit de la Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei Crucea moldavă. După citirea rugăciunii de dezlegare, IPS Teofan şi PS Calinic Botoşăneanul au sfinţit noua casă monahală, ridicată în ultimii doi ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu