marți, 23 august 2011

Binecuvântări arhiereşti în parohia Dumbrava Roşie II

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a oficiat duminică seara, 21 august, slujba punerii pietrei de temelie pentru Biserica "Înălţarea Sfintei Cruci" din parohia Dumbrava Roşie II, Protopopiatul Piatra Neamţ. Slujba punerii pietrei de temelie a fost urmată de sfinţirea Paraclisului "Sfântul Ioan Botezătorul", care a fost ridicat alături de casa socială începând cu luna decembrie a anului 2009.

În parohia Dumbrava Roşie II, aflată în apropierea municipiului Piatra Neamţ, a fost săvârşită, în urmă cu două zile, de PS Calinic Botoşăneanul slujba punerii pietrei de temelie pentru o nouă biserică închinată Înălţării Sfintei Cruci. Peste 500 de credincioşi, dar şi un grup de tineri îmbrăcaţi în costume naţionale l-au aşteptat pe Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor. Preasfinţia Sa, alături de soborul de preoţi, s-a îndreptat către postamentul din curtea parohiei unde urmează să se ridice noua biserică. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor. La finalul slujbei, pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, a apreciat jertfa celor care au sprijinit până în prezent lucrarea pastoral-administrativă din parohia Dumbrava II. "Într-un timp foarte scurt, părintele paroh Constantin Lungu alături de familia sa şi enoriaşii foarte deschişi şi receptivi la ideea construirii unei noi biserici au depus tot efortul pe care îl presupune începerea construcţiei unei biserici", a spus pr. Dumitru Ailincăi. Părintele paroh Constantin Lungu a primit rangul de iconom stavrofor, iar mai multor persoane li s-au oferit distincţii de vrednicie. Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a adresat un cuvânt de învăţătură în care a explicat credincioşilor semnificaţiile rânduielii sfinţirii unei biserici, dar şi ce înseamnă punerea pietrei de temelie pentru un lăcaş de cult.

"Rugăm pe Dumnezeu să socotească jertfa noastră pentru viaţa cea veşnică"

În cuvântul de mulţumire, părintele paroh Constantin Lungu şi-a exprimat bucuria pentru faptul că la eveniment au participat foarte mulţi credincioşi. "Rugăm pe Dumnezeu să primească jertfa noastră şi să o socotească pentru viaţa cea veşnică. Mulţumim Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul care ne-a făcut o mare bucurie prin prezenţa la acest eveniment. Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat, care ne-au sprijinit şi celor care ne-au poticnit, pentru că nu şi-au dat seama. Ei ne-au făcut să ne aplecăm şi mai mult genunchii la rugăciune. Prin participarea frăţiilor voastre aţi făcut ca această zi să fie o sărbătoare a bisericii şi comunităţii noastre", s-a exprimat pr. paroh Constantin Lungu.

A urmat târnosirea paraclisului închinat Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, mai întâi la exterior, apoi la interior. Credincioşii au trecut, după terminarea slujbei, prin sfântul altar şi s-au închinat la sfânta masă. În curtea lăcaşului de închinăciune a fost organizată o agapă frăţească.

Pentru enoriaşii parohiei Dumbrava Roşie II şi pentru oamenii veniţi din alte parohii, cele două momente ale sfinţirii au însemnat clipe de rugăciune şi de emoţie. "Am venit la aceste slujbe pentru că sunt foarte folositoare pentru suflet. Ne-am rugat pentru copii, pentru sănătate, pentru slujitorii sfintelor biserici, dar şi pentru pace în ţară", a declarat Veronica din localitatea Cut, judeţul Neamţ. "Pe mine aceste slujbe m-au mişcat profund. Astfel de evenimente religioase sunt rare în viaţa unei parohii şi de aceea trebuie să le preţuim şi să nu le ratăm", a mărturisit Petrică Manole din Dumbrava Roşie II.

Expoziţia şcolarilor de la Palatul Copiilor Piatra Neamţ

În paraclisul parohiei Dumbrava Roşie II a avut loc, cu prilejul evenimentelor de acum două zile, vernisajul expoziţiei de icoane pictate de şcolarii care participă la cercul de pictură organizat la Palatul Copiilor din Piatra Neamţ. Aceştia au venit să picteze icoane în parohia Dumbrava Roşie II la începutul vacanţei, în cadrul primei ediţii a "Taberei din pridvorul bisericii", fiindu-le asigurată masa de prânz. "Icoanele, lucrate cu sufletele lor curate, au o reprezentare aparte. Puritatea lor a adăugat ceva, încă un dram de sfinţenie, în zugrăvirea chipurilor sfinţilor. Prima ediţie a taberei a fost încununată cu succese. Copiii au făcut şi un dar pentru parohia noastră. La intrarea în paraclisul care a fost sfinţit a fost pictată scena Răstignirii Mântuitorului, care are o dimensiune de un metru şi jumătate pe doi metri. Această icoană este cadoul lor pentru noi. Nădăjduim ca ceea ce s-a început să se concretizeze într-o pictură interioară a întregului paraclis", a explicat pr. paroh Constantin Lungu.

Niciun comentariu: