O mare de oameni a împodobit slujba hramului Mănăstirii Sihăstria din judeţul Neamţ. Curtea aşezării monahale, în care de-a lungul vremii au vieţuit numeroşi duhovnici, a devenit aproape neîncăpătoare. Fie că au venit special pentru hramul acesta, fie că s-au aflat în pelerinaj la mănăstirile nemţene, credincioşii au căutat să fie părtaşi la una dintre cele mai frumoase sărbători din ţara noastră. De dimineaţă, soborul de 30 de preoţi şi diaconi i-a întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi pe IPS Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. În pridvorului bisericii, care a format scena Sfintei Liturghii, a fost aşezată icoana-mozaic a Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla. Răspunsurile la strană au fost date de Corul "Sihăstria Carpaţilor" al Mănăstirii Sihăstria. La momentul împărtăşirii, peste 100 de persoane de toate vârstele au primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Pelerinii au vizitat chilia părintelui Paisie Olaru şi chilia părintelui Cleopa Ilie, îndreptându-şi paşii apoi către cimitirul aşezării monahale.
"Ortodoxia ne îndeamnă la o viaţă curată şi sfântă"
Înalt Preasfinţitul Serafim a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a apreciat faptul că în Moldova credinţa ortodoxă este trăită mai intens decât în alte zone ale ţării, explicând semnificaţiile pericopelor evanghelice citite în urmă cu două zile. "Dacă noi ne hrănim cu cuvântul lui Dumnezeu, cu Sfânta Împărtăşanie, cu rugăciunea, dacă Îl avem pe Dumnezeu în inima noastră, prin hrana spiritual-duhovnicească, venim în întâmpinarea semenilor noştri. Când vezi pe cineva în jurul tău care suferă, nu poţi să rămâi indiferent. Dacă dăruim din sărăcia noastră, Dumnezeu ne face bogaţi sufleteşte şi chiar trupeşte. Dacă noi avem credinţa că Dumnezeu ne răsplăteşte tot ceea ce facem bine, atunci ar trebui să ne înmulţim cu toţii facerea binelui. Dacă noi înmulţim postul, rugăciunea şi facerea de bine, Dumnezeu ne iartă. Noi propovăduim iertarea pentru că Dumnezeu vrea să fim vii în vecii vecilor. Ortodoxia ne îndeamnă la o viaţă curată şi sfântă, transfigurată, de nădejde şi de optimism. Cel care crede în Dumnezeu este curajos în viaţă. Credinţa este puterea lui Dumnezeu în noi şi ea ne dă curaj, optimism, ca să biruim răul şi păcatul", a explicat IPS Serafim. Arhim. Victorin Oanele, stareţul Mănăstirii Sihăstria, a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţa la hramul aşezării monahale pe care o păstoreşte. Înalt Preasfinţitul Teofan şi-a exprimat bucuria pentru prilejul de-a avea trei zile de sărbătoare în ţinutul Neamţului. "Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a binecuvântat cu aceste trei zile. Plecăm la casele noastre cu mesajul Sfântului Ioan Hozevitul adresat oamenilor că fără asceză, fără post, fără metanii, nu poate fi creştinul ortodox adevărat. Să avem în suflet chipul Sfintei Teodora şi mesajul ei de a fi într-o continuă stare de rugăciune. Să plecăm în suflet cu lumina Taborului. Schimbându-ne la chip, adâncindu-ne în lumina cea necreată, să fie sufletul nostru plin de Tabor, astfel încât lumina Preasfintei Treimi să strălucească în inimile noastre şi cu smerenie să fie răspândită şi celor din jur", a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan. La final, Înalt Preasfinţitul Serafim a citit o rugăciune de dezlegare.
"Avem evlavie la Sfânta Teodora pentru că este din Vânători, ca şi noi"
Cei peste 2.000 de credincioşi prezenţi la slujbă ne-au spus că vin des în aşezarea monahală aflată în sărbătoare, rugându-se pentru sănătate şi iertarea păcatelor. "Încercăm ca an de an să venim la hramul Mănăstirii Sihăstria, pentru ca apoi să mergem în pelerinaj la mănăstirile din judeţul Neamţ. Ne place să venim la această mănăstire de unde primim binecuvântare de la Dumnezeu, fiind aduşi de credinţa pe care o avem în suflet", a spus Maria Dunca din Vişeul de Sus, judeţul Maramureş. "Obişnuim ca în zi de duminică şi sărbătoare să mergem la biserică în satul nostru sau la mănăstire. Este frumos, şi Dumnezeu ne ajută atunci când ne rugăm Lui. Este foarte frumos la Mănăstirea Sihăstria şi de aceea venim foarte des", a mărturisit Maria Vrânceau din localitatea Pluton-Pipirig, judeţul Neamţ. "Este o sărbătoare deosebită la Mănăstirea Sihăstria în fiecare an, pe 7 august. Ne-am rugat pentru sănătate, pentru iertarea păcatelor. Avem evlavie la Sfânta Teodora pentru că este din comuna Vânători, ca şi noi. Nădăjduim ca rugăciunile Sfintei să mijlocească pentru noi înaintea lui Dumnezeu", a afirmat Dumitru Dominte din Nemţişor-Vânători, judeţul Neamţ.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu