marți, 30 august 2011

Hramul Mănăstirii Secu

Pelerini din toată ţara au venit ieri la hramul Mănăstirii Secu din judeţul Neamţ. Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe un podium amenajat în incinta aşezării monahale. Sărbătoarea hramului continuă astăzi la Mănăstirea Secu prin cinstirea Sfântului Varlaam, mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, episcopul Romanului.

Martiriul Sfântului Ioan Botezătorul a fost cinstit ieri în mod deosebit la Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ. Credincioşii din mai multe zone ale Moldovei şi-au îndreptat paşii către străvechea aşezare monahală pentru a participa la slujba hramului. De dimineaţă, Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost întâmpinat în faţa stăreţiei mănăstirii de către soborul de preoţi şi diaconi şi de pelerini. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi de la mai multe mănăstiri şi parohii din ţara noastră. Podiumul amenajat pentru săvârşirea Sfintei Liturghii a fost împodobit cu flori, având în faţă icoanele sfinţilor care ocrotesc aşezarea monahală. Oamenii s-au închinat în sfintele lăcaşuri ale mănăstirii, dar şi la moaştele Sfântului Varlaam, mitropolitul Moldovei, trecând şi pe la mormântul Sfântului Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, aflat în absida din dreapta a ctitoriei vornicului Ţării de Jos, Nestor Ureche. În timpul Sfintei Liturghii, ierod. Hrisostom Filipescu a fost hirotonit ieromonah, iar monahul Varlaam Prodan a fost hirotonit ierodiacon pe seama Mănăstirii Secu. Răspunsurile la strană au fost date de Corul "Sfântul Varlaam, mitropolitul Moldovei", al Mănăstirii Secu.

Liturghie arhierească azi, în ziua cinstirii Sfântului Varlaam

După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură, explicând semnificaţiile sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. "Ziua de astăzi (n.r. ieri) înfăţişează ultima parte a vieţii Sfântului Ioan, numit de Domnul Hristos "cel mai mare om", care moare într-un mod neaşteptat. Acest lucru s-a întâmplat din cauza dramei păcatului, fiind prelungirea primului fratricid din istoria umanităţii, uciderea de către Cain a fratelui său, Abel. În această zi binecuvântată plângem moartea Sfântului Ioan Botezătorul, cel care s-a apropiat de "Mielul lui Dumnezeu", după cum L-a numit în timpul vieţii pe Mântuitorul. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să urmăm drumul Sfântului Ioan Botezătorul, să ne îndepărtăm de calea cea rea parcursă de Irod şi Irodiada", a explicat IPS Teofan.

La finalul slujbei, arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, şi-a exprimat bucuria pentru ziua frumoasă a cinstirii Sfântului Ioan, mulţumind Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, părinţilor slujitori şi credincioşilor pentru prezenţă. "Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca prin rugăciunile Sfântului Ioan Botezătorul şi ale tuturor sfinţilor să ajungem în împărăţia cea veşnică", a spus arhim. Vichentie Amariei.

La Mănăstirea Secu sunt pomeniţi astăzi Sfântul Varlaam, mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, şi Sfântul Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, episcopul Romanului, canonizat alături de alţi opt sfinţi nemţeni în anul 2008. Sfânta Liturghie va fi săvârşită de PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

"Ne-am rugat ca Dumnezeu să-i întărească pe cei mai neputincioşi decât noi"

Cei peste 500 de credincioşi care au împodobit prin rugăciune hramul Mănăstirii Secu au mărturisit că au venit în aşezarea monahală ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Mitropolit Varlaam şi Sfântul Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu pentru a se ruga şi a primi binecuvântare arhierească. "Ne-am rugat ca Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Ioan Înaintemergătorul Domnului, să ne ocrotească familia şi să-i întărească pe cei care sunt mai neputincioşi decât noi. Voi rămâne şi la sărbătorirea Sfântului Varlaam şi a Sfântului Cuvios Ioan şi îmi doresc să merg în pelerinaj şi la mănăstirile nemţene din zonă", a declarat Madlene Burcă din Piatra Neamţ. "Am venit la acest hram pentru că se oficiază o slujbă frumoasă, arhierească. Ne-am rugat pentru sănătate şi ajutor în această zi de post în care îl cinstim pe Sfântul Ioan Botezătorul", a spus Natalia Ticuţ din Pipirig, judeţul Neamţ.

Niciun comentariu: