joi, 17 martie 2011

Sesiune de formare în cadrul proiectului „Alege Şcoala!“

În perioada 15-16 martie 2011 la Casa de oaspeţi "Sfântul Nicolae" din Iaşi a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-a desfăşurat atelierul de formare pentru proiectul "Alege Şcoala!", cu preoţi din Protopopiatul Vaslui. La această sesiune au participat 15 preoţi care au obţinut mai multe informaţii în ceea ce priveşte participarea activă la viaţa Bisericii a copiilor şi tinerilor din parohii.

Prima grupă de preoţi din Episcopia Huşilor a participat în zilele de 15 şi 16 martie la atelierele de formare în cadrul proiectului "Alege Şcoala!". Copiii din parohiile preoţilor participanţi vor beneficia ulterior de îndrumare din partea păstorilor sufleteşti în ceea ce priveşte creşterea lor morală în Biserică, utilă pentru societate. Fiecare preot care participă la cateheză va putea trimite vara aceasta trei copii în tabăra de creaţie la Durău, unde se vor derula şi activităţi catehetice. "La cursurile atelierului se discută în mod concret principiile după care se poate face catehizarea în zilele noastre, modul modern de a face catehizarea, felul în care interacţionează preotul cu copiii şi tinerii din parohie. Sunt lucruri pe care preoţii le împărtăşesc unii altora, atelierul nefiind unul în care se tratează exhaustiv problema educaţiei creştine. Sunt tratate aspecte psihopedagogice, existând o componentă ştiinţifică în atelierul nostru şi o latură teologic-duhovnicească în care familia, duhovnicul şi copiii cresc împreună cu Hristos în Biserică", a declarat pr. Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

"Am înţeles cât de important este să ne adresăm în funcţie de vârsta lor"

Preoţii vor desfăşura activităţi prin intermediul cărora vor căuta să motiveze copiii şi tinerii din parohiile lor pentru participarea activă la viaţa Bisericii. Un alt aspect supus dezbaterii este problema abandonului şcolar, judeţul Vaslui, asemeni multor judeţe din România, confruntându-se cu o rată crescută a abandonului şcolar. Prin Biserică se doreşte crearea unei baze morale în viaţa copilului pentru ca el să aleagă valorile corecte în viaţă. Preoţii care au participat la această sesiune şi-au exprimat dorinţa de a implementa proiectul "Alege Şcoala!" în parohiile pe care le păstoresc, arătându-şi mulţumirea pentru lucrurile noi pe care le-au descoperit în timpul sesiunii. "Îmi doresc să găsim cu adevărat soluţii fiabile în parohie pentru problema abandonului şcolar. În cadrul acestei întâlniri s-a insistat pe rolul nostru ca preoţi în ceea ce priveşte formarea şi prezentarea unor modele tinerilor din parohiile noastre. Aceste cursuri sunt interesante şi importante pentru că aflăm lucruri noi. Am înţeles cât de important este să ne adresăm în funcţie de vârsta lor, de problemele lor. Va fi destul de greu să-i atragem pe tineri în biserică şi să implementăm acest program. Sperăm ca prin acest curs de formare să prindem încredere în noi, să conştientizăm mai mult că prin formarea tinerilor ne pregătim viitorii credincioşi", a spus pr. Ionel Darie de la parohia "Sfânta Parascheva" din Vaslui.

Niciun comentariu: