În această perioadă se săvârşeşte Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul sau Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. Această Liturghie se oficiază împreună cu Vecernia de a doua zi, iar în cadrul ei nu există momentul Epiclezei, pentru că Sfintele Daruri s-au sfinţit în duminica precedentă, atunci când s-a sfinţit un al doilea Agneţ. Mâine dimineaţă, de la 9:00, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va săvârşi Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul, iar Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va oficia joi seara ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Vineri seara, de la 16:00, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan. Sâmbătă dimineaţa se va oficia slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în prima duminică din Postul Mare se va săvârşi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. "Postul este o perioadă de pocăinţă, de întristare duhovnicească, dar totodată este şi o perioadă de bucurie. Prin post ne curăţim sufletul şi trupul nostru, prin abţinerea de la anumite mâncăruri", a adăugat arhim. Dosoftei Şcheul.
marți, 8 martie 2011
Program liturgic special la Catedrala mitropolitană din Iaşi
La Catedrala mitropolitană din Iaşi, odată cu începutul Postului Mare, programul liturgic se intensifică. În primele patru zile ale acestei săptămâni se săvârşeşte Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar miercuri şi vineri se va oficia şi Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite.
În această săptămână se citeşte Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul de luni până joi, începând cu ora 16:00, urmat apoi de slujbele specifice Postului Mare după un program special. Primele două zile din Postul Mare sunt zile aliturgice, astfel că se săvârşesc slujba Miezonopticii, Utrenia, Ceasurile, Vecernia zilei următoare şi Obedniţa. Seara sunt oficiate Pavecerniţa Mare şi câte o parte din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. "Imediat după începutul Pavecerniţei se citeşte prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Între troparele din canon strana şi credincioşii cântă "Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă" pe un ton tânguitor. La sfârşitul fiecărei laude se spune rugăciunea "Doamne şi Stăpânul vieţii mele", apoi se fac 12 închinăciuni cu mai multe stihuri. Această rugăciune este specifică Postului Mare şi se rosteşte până în miercurea din Săptămâna Patimilor", a explicat arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi.
Trei dintre Sfintele Liturghii ale Bisericii noastre, în prima săptămână a Postului
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu