sâmbătă, 19 martie 2011

Expoziția tematică „Lumina Învierii“, la Rădăuți

La începutul lunii martie, în Rădăuți, a debutat proiectul „Lumina Învierii“. Activitatea artistică va culmina cu o expoziție la Galeriile de Artă Rădăuți, în intervalul 18-29 aprilie 2011 (Săptămâna Mare și Săptămâna Luminată).

Proiectul „Lumina Învierii“, expoziție tematică de Paști, este inițiat de Protopopiatul Rădăuți, prin Corala Ortodoxă „Sfântul Ierarh Leontie“ din Rădăuți, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Se adresează elevilor de gimnaziu și liceu. De pe 7 martie 2011 până în prezent elevii au făcut desen, pictură, fotografie, încadrându-se în tema „Lumina Învierii“ și atmosfera creată de sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. „Ideea organizării unor activități artistice în preajma marilor sărbători creștine vine din necesitatea de a ne apăra valorile culturale și religioase tradiționale în același timp, cultivând în mintea și preocupările elevilor repere sănătoase. Îngrijindu-ne mai cu atenție de pregătirea tinerilor, poate exista șansa unei imunizări mai ridicate în fața unor curente reci ce ne pot îmbolnăvi cultural, social, religios, chiar și economic. Imaginea, ca și modalitate de exprimare, a găsit întotdeauna calea cea mai scurtă spre a ne sensibiliza sufletul. Îndemnându-i să abordeze diferite segmente ale artelor plastice, elevii își pot educa ochiul să fie mai pretențios, și astfel își pot păzi mintea și sufletul de capcanele întinse de cei care folosesc imaginea și ca instrument diabolic de manipulare. Două exemple sunt suficiente pentru a arăta cum o campanie agresivă susținută de reclamă poate eroda comportamentul oamenilor. Sărbătoarea Nașterii Domnului este dominată până la sufocare de Moș Crăciun și cadouri, iar Paștile se doresc a fi dominate de «iepurașul de Paști». În fața acestor provocări, Biserica, Școala, dar și alte instituții care sunt responsabile de buna creștere a acestui neam trebuie să răspundă prin atitudini și forme de educație pragmatice“, ne-a relatat pr. Ilie Sfîrnaciuc, slujitor la Catedrala ortodoxă din Rădăuți.

Proiect pentru Sfintele Paști

În Protopopiatul Rădăuți s-au organizat în anul 2010 două expoziții, la care au participat elevi ai școlilor din Rădăuți și din localitățile învecinate. Pe 15 mai 2010, la Galeriile de Artă Rădăuți a avut loc vernisarea expoziției „Imaginea Bucovinei“, la care au participat cu fotografii 70 de elevi de la 11 școli din județul Suceava. La cea de-a doua expoziție, intitulată „Hristos Se naște, slăviți-L!“, care a avut loc pe 13 decembrie 2010, au participat peste 100 de elevi cu desene, pictură și fotografie ce înfățișau Nașterea Domnului sau bucuria acestei sărbători. Anul acesta s-a realizat un nou parteneriat între Protopopiatul Rădăuți, prin Corala Ortodoxă „Sfântul Ierarh Leontie“ din Rădăuți, reprezentată în cadrul proiectului de pr. Ilie Sfîrnaciuc, Casa Municipală de Cultură Rădăuți, Clubul copiilor și elevilor Rădăuți, Galeriile de Artă Rădăuți, ADYGA Studio Rădăuți, IBF Pavimente Marginea și mai multe școli din Rădăuți și din localitățile învecinate. „Cei implicați în acest proiect îi încurajează pe elevi să participe la expoziția de Paști de la Rădăuți cu lucrări prin care vor încerca să exprime Lumina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos“, a adăugat pr. Ilie Sfîrnaciuc.

Niciun comentariu: