vineri, 11 martie 2011

Burse în străinătate pentru studenţii facultăţii de teologie ieşene

Studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, care vor să studieze în străinătate în cadrul programului LLP Erasmus 2011-2012, sunt aşteptaţi, pe 22 martie, în Sala T17 a facultăţii de teologie ieşene, la o întâlnire de informare. Pe 8 aprilie, în Sala Profesorilor, va fi organizat interviul de selecţie.

Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi a dezvoltat relaţii internaţionale din vremea arhipăstorii ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În legătură cu posibilităţile de specializare acordate studenţilor, pe de o parte există programele de mobilitate studenţească şi a profesorilor, care se desfăşoară prin Programul LLP Erasmus al Comisiei Europene, şi programele individuale pe linie bisericească. "Pentru anul acesta avem prevăzute câteva mobilităţi prin intermediul cărora trimitem studenţi în străinătate pe baza unui acord bilateral. În momentul de faţă avem acorduri bilaterale cu facultăţi sau departamente de teologie din ţările membre ale Uniunii Europene, unde studenţii au posibilitatea să se pregătească. Studenţii pot să meargă la studii în străinătate minimum un semestru, maximum două semestre, finanţaţi de universitatea noastră. Programul vrea să uniformizeze şi să compatibilizeze învăţământul la nivel universitar în întreaga Europă", spune pr. lect. dr. Dan Sandu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae".

Programul de mobilităţi de practică

Anul acesta, Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi are posibilitatea de a trimite studenţi la universităţi de renume. Durham University, a treia universitate ca importanţă şi calitate din învăţământul Regatului Unit al Marii Britanii, primeşte trei studenţi, pe trei nivele, licenţă, masterat şi doctorat. În acelaşi timp, există programul de mobilităţi de practică, în cadrul căruia studenţii trebuie să participe în instituţii unde îşi efectuează practica, ce va fi ulterior folosită în procesul de angajare. "Avem trei ţări şi patru centre cu care facem acest schimb de practică. Este vorba de două unităţi în Norvegia, la Trondheim, un centru de pelerinaj şi misiune al Eparhiei Nidaros, şi Sor Trondelag University College, un colegiu pentru educaţie şi asistenţă socială unde studenţii pot face practică în instituţii de specialitate norvegiene. O altă colaborare o avem cu o parohie din Olanda, conducătorul acestei parohii fiind un specialist la nivel european în misiune urbană. Noi încurajăm şi alte tipuri de burse, cum ar fi cea de la Institutul de Studii Superioare în Teologie Ortodoxă Chambésy, Elveţia, pe care studenţii o pot solicita. Instituţia amintită oferă în fiecare an o bursă de master pentru studenţii din estul Europei", a adăugat pr. lect. dr. Dan Sandu.

Niciun comentariu: