miercuri, 30 martie 2011

„Epifania - cele din urmă poeme de dragoste creştină“, lansat la Iaşi

În Sala Coloanelor a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi a avut loc luni, 28 martie, lansarea volumului "Epifania - cele din urmă poeme de dragoste creştină", de Daniel Turcea. Lucrarea a apărut la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi îşi propune să readucă în actualitate pe poetul Daniel Turcea (1945-1979). Evenimentul dedicat poetului Daniel Turcea a început şi s-a încheiat cu o rugăciune. În deschidere, Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a amintit că manifestarea organizată acum două zile are menirea de a aduce în atenţie creaţia liric-ortodoxă a poetului Daniel Turcea. "Prin rânduiala lui Dumnezeu aceasta se întâmplă astăzi (n.r. luni), când numărăm 32 de ani de la mutarea poetului Daniel Turcea la cele veşnice. Volumul de poezii pe care îl prezentăm acum devine o mărturie lirică a transfigurării interioare în prezenţa iubirii lui Dumnezeu", a spus Cătălin Jeckel, care a amintit celor prezenţi că ediţia volumului lansat a fost îngrijită de Lucia Turcea, sora poetului Daniel Turcea, şi de pr. Sever Negrescu. A urmat cuvântul Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care şi-a exprimat bucuria pentru publicarea volumului "Epifania - cele din urmă poeme de dragoste creştină". Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a menţionat faptul că în perioada următoare va fi editată o nouă carte cu poeziile necenzurate ale lui Daniel Turcea. Înalt Preasfinţitul Teofan a făcut apoi referire la ultima perioadă a vieţii poetului omagiat, când "s-a identificat cu vieţuirea întru Hristos". "Daniel Turcea dă mărturie în această carte despre tot ceea ce el a trăit în ultimele clipe ale vieţii. Poeziile îl arată pe Daniel Turcea în pre-ziua morţii. Mulţumesc lui Dumnezeu că a găsit între pământenii acestei lumi fiinţe precum Daniel Turcea. Mulţumesc Luciei Turcea pentru că a încredinţat Bisericii manuscrisele fratelui ei şi părintelui Sever Negrescu", a menţionat IPS Teofan.

"Cartea vorbeşte despre bucuria de a trăi în Hristos"

Lucia Turcea şi-a exprimat gândul de recunoştinţă faţă de cei care au contribuit la realizarea volumului lansat acum două zile. "Trăim o clipă de mare bucurie şi emoţie duhovnicească pentru că iată apare o carte la care Daniel Turcea nici nu ar fi îndrăznit să viseze vreodată. Cartea vorbeşte despre bucuria de a trăi în Hristos, despre credinţă, nădejde şi dragoste, despre mila pentru toţi sărmanii lumii, despre bunătate, blândeţe, smerenie, despre iertare etc", a afirmat sora poetului, care şi-a continuat alocuţiunea prin a face referire la viaţa lui Daniel Turcea. În continuare au mai vorbit pr. Sever Negrescu, scriitor şi membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR), pr. Dorin Ploscaru, scriitor şi membru al USR, lect. dr. Puiu Ioniţă de la Facultatea de Litere a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, prof. drd. Paula Sabău de la Colegiul "Sfântul Sava" din Bucureşti şi membru al Academiei Române. Între alocuţiunile care au urmat, Cvartetul de coarde "Finalis" a susţinut câteva momente artistice, iar actriţa Anca Ciubotaru de la Teatrul "Luceafărul" din Iaşi a recitat câteva poezii scrise de Daniel Turcea. În cadrul evenimentului la care au participat preoţi de la Centrul eparhial Iaşi, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, poeţi, personalităţi culturale şi numeroşi ieşeni, elevi de la Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi au prezentat o expoziţie de lucrări de grafică.

Manuscrisele poetului Daniel Turcea, încredinţate IPS Teofan

În ajunul Bunei Vestiri din anul 2004, Lucia Turcea a donat Înalt Preasfinţitului Teofan manuscrisele tuturor scrierilor poetului Daniel Turcea care au caracter religios, precum şi alte scrieri ale acestuia (acte, scrisori, desene originale, caiete cu însemnări, poezii dictate la spital, eseuri etc.), mărturisind că autorul "şi-a iubit nespus confraţii şi a dorit ca poeziile lui să le fie călăuza spre mântuire", rugând în acelaşi timp pe Bunul Dumnezeu "să primească această donaţie ca pe o jertfă a poetului către Biserica dreptmăritoare creştină şi către fraţii întru Hristos de pretutindeni" (citat din Actul de donaţie). Volumul de faţă este primul dintr-o serie care urmează a vedea lumina tiparului sub egida Editurii Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Niciun comentariu: