marți, 1 martie 2011
121 de ani de la naşterea preotului Dumitru Furtună
La Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Ioan Iacob" din Dorohoi a fost comemorat, vineri, 25 februarie 2011, părintele Dumitru Furtună, renumit cărturar, etnograf, istoriograf şi folclorist, fondatorul seminarului dorohoian. Pomenirea a avut loc în paraclisul seminarului teologic din Dorohoi, iar la final elevii seminarişti au prezentat materiale despre viaţa, opera şi activitatea părintelui Dumitru Furtună.Părintele Dumitru Furtună s-a născut la 26 februarie 1890 în Tocileni, judeţul Botoşani. Clasele primare le-a făcut la Şcoala nr. 3 de băieţi din oraşul Botoşani, fiind anual întâiul la învăţătură cât şi la purtare. Între anii 1902-1910 a frecventat cursurile secundare la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” din Iaşi, terminând şcoala cu media 9,70, întâiul între 30 absolvenţi, distingându-se la limbile străine şi la istorie. Între anii 1910-1914, Dumitru Furtună urmează cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti pe care o termină în 1915, clasificat întâiul între 42 absolvenţi.
La data de 23 august 1915 a fost hirotonit preot de către episcopul Antim Petrescu. Concomitent, a activat, de la 1 septembrie 1915, ca profesor de religie şi istorie la Gimnaziul „Grigore Ghica vv.” din oraşul Dorohoi. Doctoratul în teologie îl obţine cu menţiunea magna cum laudae .
În anul 1919, în calitate de director la Gimnaziului „Grigore Ghica vv.” din Dorohoi, s-a străduit, şi a reuşit să transforme gimnaziul în liceu, rămânând în continuare director al acestui liceu. În această calitate a ridicat pe lângă acest liceu, o construcţie ce a slujit ca prim teatru în oraşul Dorohoi. În această clădire se ţineau conferinţe, se rulau filme cinematografice şi, mai târziu, se ţineau cursurile unei universităţi populare.
A contribuit mult la înfiinţarea Liceului de fete „Regina Maria” din Dorohoi, unde a fost şi profesor de religie.
Preotul profesor doctor Dumitru Furtună a înfiinţat şi condus, în calitate de director, între anii 1923 şi 1933 Seminarul Teologic „Pimen Mitropolitul” din Dorohoi. Cu elevii Seminarului mergea prin diferite comune, făcând culturalizarea maselor cu piese de teatru şi conferinţe pe înţelesul ţăranilor. În cei zece ani de existenţă, Seminarul a avut 337 de absolvenţi, dintre care majoritatea au intrat în cler.
Dumitru Furtună se poate asemăna unei albine ce strânge nectarul din mai multe flori. A strâns pergamente vechi, documente, cărţi vechi, acte, scrisori de la anumite personalităţi, cu valoare documentară. A scotocit prin podurile bisericilor, prin anticariate şi pe la diferiţi cunoscuţi, adunând atât de mult material, încât i-ar fi trebuit trei vieţi pentru a le valorifica.
Pe lângă cele ale preoţiei, părintele Furtună a fost şi un renumit etnograf şi folclorist, antrenând în aceste activităţi şi elevii Seminarului. El a editat la 1 februarie 1923 revista de literatură şi artă populară „Tudor Pamfile", care va fiinţa până la 31 decembrie 1928. În decursul apariţiei sale, a înregistrat 71 de numere, publicând ştiri despre folclorişti, articole de lămurire, datini, pluguşoare, oraţii, vorbe de duh, povestiri, legende, cântece de-ale copiilor, colinde, cântece bătrâneşti, poveşti, glume, ghicitori, texte ale literaturii populare, scrisori, etc.
Ultimii 15 ani din viaţă au fost ani de grele suferinţi fizice. S-a îmbolnăvit de inimă, de piept şi de ochi. Copleşit de boală, în noaptea de 14 spre 15 ianuarie 1965, Părintele Dumitru Furtună s-a mutat la cele veşnice.
S-a stins din viaţă într-o cruntă sărăcie, deoarece în sistemul comunist i s-a luat pensia. A fost înmormântat în ziua de 18 ianuarie 1965 în cimitirul Eternitatea din oraşul Dorohoi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu