sâmbătă, 5 martie 2011

„Ne-am bucurat de prezenţa Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul pentru a şasea oară la hram“

Biserica "Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan" din parohia Buda şi-a serbat, în urmă cu două zile, hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită, în prezenţa a sute de credincioşi, de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Enoriaşii parohiei Buda, Protopopiatul Botoşani, l-au cinstit joi pe Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan. Deşi pomenirea acestui sfânt în calendarul Bisericii noastre este pe 4 martie, slujba hramului a fost sărbătorită pe 3 martie, întrucât ieri a fost zi aliturgică. Credincioşii din enoria Buda, cei din satele alăturate şi din alte judeţe ale Moldovei s-au regăsit în rugăciune în singura biserică din ţara noastră închinată Sfântului Cuvios Gherasim de la Iordan. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, înconjurat de un sobor de 27 de preoţi şi diaconi. Din soborul de preoţi şi diaconi au mai făcut parte pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoşani, şi arhim. Gherasim Curaciuc de la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava, unul dintre principalii ctitori ai acestui sfânt lăcaş. "A fost o mare sărbătoare şi ne-am bucurat de prezenţa Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul pentru a şasea oară la acest hram. La slujbă a venit şi un grup de credincioşi din judeţul Suceava, astfel încât Bucovina s-a întâlnit cu Moldova. Chiar dacă serbarea hramului a fost în timpul săptămânii, sfântul lăcaş a fost arhiplin. Este o bucurie pentru parohia noastră pentru faptul că Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan a adunat multă lume în rugăciune", ne-a relatat pr. paroh Iulian Sauciuc. La finalul slujbei au fost rostite cuvântări de PS Calinic Botoşăneanul şi de câţiva preoţi, în care s-a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru serbarea hramului din acest an.

Casa socială, finalizată

Lucrările la Biserica cu hramurile "Sfântul Cuvios Gherasim" şi "Sfinţii Arhangheli" au început în anul 2000 şi au fost finalizate în anul 2007. Pe 2 iulie 2008, PS Calinic Botoşăneanul a târnosit sfântul lăcaş. Parohia Buda este formată din 60 de familii, jumătate dintre ele fiind de etnie romă. În sat nu a existat niciodată o biserică, iar odată cu venirea părintelui paroh Iulian Sauciuc a început şi "cultivarea seminţei lui Dumnezeu" în rândul enoriaşilor. Părintele paroh ne-a mărturisit faptul că "unde Dumnezeu pune mâna şi arhiereul binecuvintează, se pot face lucruri frumoase". "Cu sprijinul arhim. Gherasim Curaciuc au fost realizate lucruri frumoase în parohia Buda, astfel încât cei prezenţi la slujba hramului au apreciat ceea ce s-a realizat în ultimii ani, în contextul situaţiei financiare dificile în care se află parohia noastră", a adăugat pr. paroh Iulian Sauciuc. Casa socială a parohiei Buda este finalizată în proporţie de 95%. În perioada următoare se intenţionează schimbarea acoperişului la biserică.

Niciun comentariu: