marți, 15 martie 2011

Romaşcanii au luat parte la procesiunea cu sfinte icoane şi moaşte

La Catedrala arhiepiscopală din Roman programul liturgic din Duminica Ortodoxiei a fost completat de procesiunea cu icoanele şi sfintele moaşte aflate în tezaurul Catedralei arhiepiscopale.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a oficiat duminică dimineaţă Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman. În după-amiaza aceleiaşi zile, Preasfinţia Sa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Vecerniei. La eveniment au participat părinţii consilieri şi inspectori ai Centrului eparhial Roman, autorităţi locale şi sute de romaşcani. Corala "Robii Domnului" din Iaşi a susţinut un concert de cântări religioase intitulat "Buchet de cântece specifice Postului Mare". În continuarea evenimentului religios, intitulat "Seară duhovnicească la Catedrală", PS Ioachim Băcăuanul a rostit cuvântul catehetic "Icoanele Bisericii, ferestre către transcendent".

Cuvânt catehetic dedicat icoanei ortodoxe

În debutul alocuţiunii, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a amintit că în Duminica Ortodoxiei prăznuim în mod special sfintele icoane, "care împodobesc bisericile noastre, casele creştinilor sau care sunt zugrăvite la răspântiile drumurilor". "Astăzi (n.r. duminică), în toată Ortodoxia, icoanele sunt cinstite în mod deosebit prin procesiunile care se organizează. Tot astăzi, creştinii ortodocşi cinstesc moaştele sfinţilor, ale celor care şi-au transfigurat viaţa după Evanghelia Mântuitorului Hristos. De asemenea, se face amintire de toţi sfinţii Bisericii, cu care intrăm în comuniune prin contemplare", a spus PS Ioachim Băcăuanul, care a continuat cuvântul catehetic prin a face referire la icoana ortodoxă, răspunzând la multe dintre întrebările pe care unii credincioşi şi le pun. "Icoana ne duce cu gândul la cel care este zugrăvit pe dânsa. Orice icoană sfinţită este făcătoare de minuni. Cele mai vechi sunt mai importante, pentru că au şi o valoare istorică, iar pe ele, dincolo de a distinge chipul zugrăvit, întrezărim lacrimile celor care s-au rugat în faţa lor şi au primit vindecare, ale celor care le-au purtat în războaie ori s-au închinat lor de-a lungul timpului, moşi şi strămoşi ai noştri. De aceea sunt mai importante, dar tot făcătoare de minuni sunt şi unele, şi altele. Depinde cum te rogi şi ce credinţă ai sau dacă vezi prin ele transcendentul divin", a explicat PS Ioachim. Seara duhovnicească s-a încheiat cu o procesiune, cu icoanele şi sfintele moaşte aflate în tezaurul Catedralei arhiepiscopale din Roman, în jurul sfântului lăcaş.

Niciun comentariu: