miercuri, 23 martie 2011

Ședințe preoțești dedicate Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii

Preoții din Protopopiatul Iași 1 s-au reunit ieri în ședință lunară în Biserica Bărboi din Iași. Tema cu titlul „Importanța catehizării înainte și după Botez. Implicație eclesiologică și misiune sacramentală“ a fost prezentată de pr. Ionuț Lehaci de la parohia Balciu. „Trebuie să conștientizăm și să responsabilizăm pe naș, care este părintele spiritual al celui botezat. El trebuie să cunoască taina credinței noastre și să contribuie la educarea, formarea și creșterea duhovnicească a pruncului“, a relatat pentru Radio TRINITAS pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1.

La sediul Protopopiatului Iași 2 a avut loc ieri conferința lunară cu preoții. Tema „Activități parohiale prilejuite de Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii“ a fost susținută de pr. Adrian Solescu de la parohia Osoi. „Preotul este dator mai ales în acest an omagial să organizeze la nivel de parohie expoziții de icoane, conferințe și expuneri de teme referitoare la aceste două taine. Cercurile pastorale trebuie să abordeze mai mult aceste două teme“, a explicat pr. Vilie Doroșincă, protoiereul Protopopiatului Iași 2, care a adăugat faptul că în cadrul întrunirii au mai fost dezbătute și probleme administrative.

Efectul Tainei Sfântului Botez ca dezrobire din starea omului vechi

Preoții din Protopopiatul Piatra Neamț s-au reunit ieri în conferința lunară. Tema cu titlul „Taina Sfântului Botez“ a fost susținută de pr. Ovidiu Ungureanu de la parohia Borniș. „Referatul a adus precizări importante în ceea ce privește rolul și efectul Tainei Sfântului Botez ca dezrobire din starea omului vechi și înfierea în Domnul Hristos. S-a accentuat nevoia păstrării în conștiința creștinilor a sfințeniei și înălțimii acestei Sfinte Taine și promovarea adevăratei vieți creștine“, a spus pr. Dumitru Ailincăi, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamț. La sediul Protopopiatului Târgu Neamț a avut loc astăzi ședința lunară cu preoții. Părintele Sebastian Croitoriu de la parohia „Adormirea Maicii Domnului“ Ghindăuani a expus tema „Virtuțile creștine în viața omului de astăzi, împlinirea lor și desăvârșirea prin ele“. „Biserica, prin învățătura ei, ne amintește mereu că viața omului este o luptă permanentă pentru a ne elibera de păcate și de urmările lor. Sfinții Părinți ne învață că atât poruncile, cât și virtuțile creștine sunt leacuri curățitoare ale stării noastre pătimașe“, a afirmat pr. Ioan Dogariu, protoiereul Protopopiatului Târgu Neamț. Tot ieri s-a desfășurat întrunirea preoților din Protopopiatul Roznov, în cadrul căreia pr. Toma Pristavu de la parohia Costișa a susținut referatul „Despre pregătirea părinților și nașilor înainte de botezul pruncului“. După cum ne-a relatat pr. Vasile Țoc, protoiereul Protopopiatului Roznov, în timpul întâlnirii au fost abordate mai multe probleme de ordin intern, dar și hotărârile venite de la Centrul eparhial Iași. În cadrul ședinței preoților din Protopopiatul Săveni, părintele Dumitru Leonte de la parohia „Sfântul Nicolae“ Săveni a susținut referatul cu tema „Pomenirea morților, argumente logice, patristice și scripturistice“. După cum ne-a relatat pr. Constantin Macuc, protoiereul Protopopiatului Săveni, expunerea a fost elaborată folosindu-se Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiție, scrierile Sfinților Părinți. Preoții din Protopopiatul Vaslui s-au reunit luni, 21 martie, în sala Centrului pentru Situații de Urgență Vaslui în conferință administrativă lunară. Părintele Mihai Jitaru de la parohia Dumești I a susținut referatul cu tema „Importanța Tainei Sfintei Spovedanii și mărturisirea preotului“. După cum ne-a relatat pr. Cosmin Gubernat de la parohia „Sfinții Apostoli“ din Vaslui, în cadrul întrunirii, părintele Vasile Pârcălabu, protoiereul Protopopiatului Vaslui, a venit cu unele completări practice referitoare la aplicarea Tainei Sfintei Spovedanii diferitelor categorii de vârstă.

Niciun comentariu: