Cea de-a doua zi a Sinaxei monahale mitropolitane, care a avut loc la Centrul Cultural-Pastoral "Sfântul Daniil Sihastrul" - Durău, a început ieri-dimineaţă cu slujba Utreniei, Ceasurile şi Sfânta Liturghie, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Din soborul de preoţi au făcut parte exarhii din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB). În timpul slujbei o parte dintre părinţii stareţi, purtând epitrahil, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. La final, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un scurt cuvânt de binecuvântare. "Să binecuvinteze Dumnezeu Sfânta Jertfă. Astăzi (n.r. ieri) este odovania praznicului Intrării Maicii Domnului în Biserică şi îi prăznuim pe Sfânta Muceniţă Ecaterina şi pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie. Ziua de astăzi (n.r. ieri) să fie pentru noi cei de faţă şi pentru obştile călugăreşti spre slava lui Dumnezeu şi spre mântuirea celor pe care îi ocârmuim", a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Alături de IPS Teofan, IPS Pimen şi PS Ioachim Băcăuanul, ieri, la sinaxă, a participat şi PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Stavrofora Lucia Chirvasă, stareţa Mănăstirii Ciolpani din judeţul Bacău, a susţinut referatul cu tema "Stareţul - chivernisitor al bunurilor mănăstireşti", iar arhim. Serafim Bodnar, exarhul mănăstirilor din Episcopia Huşilor, a prezentat o comunicare intitulată "Stareţul - persoana de legătură între mănăstire şi Centrul eparhial". Ambele prezentări au fost urmate de discuţii pe marginea temei. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a apreciat faptul că Sinaxa monahală mitropolitană s-a organizat la Durău, "pentru că Muntele Ceahlău spune foarte mult". "Muntele Ceahlău a inspirat foarte mulţi călugări să trăiască plenar viaţa în Hristos. Muntele acesta a dat totdeauna perspectiva urcuşului. Călugărul trebuie să urce permanent duhovniceşte. Trebuie să ne reamintim că noi, călugării, după cum spunea un înţelept creştin, suntem "profeţii Noului Testament". În calitatea aceasta, trebuie să profetizăm împărăţia lui Dumnezeu care nu este din lumea aceasta", a explicat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
"Să ne aducem aminte de dragostea cea dintâi cu care am păşit pe poarta mănăstirii"
Programul Sinaxei monahale mitropolitane a început miercuri după-amiază prin intonarea rugăciunii începătoare "Împărate Ceresc". Înalt Preasfinţitul Teofan a amintit că sinaxa stareţilor şi stareţelor dintr-o mitropolie se organizează potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române o dată la trei ani. În acelaşi timp, Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a făcut referire la cele trei voturi monahale pe care le depun cei care păşesc spre călugărie. Arhim. Ioan Harpa, exarhul zonei Botoşani şi stareţul Mănăstirii Popăuţi din Botoşani, a susţinut referatul cu tema "Stareţul în viaţa liturgică a mănăstirii", iar arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, a prezentat tema "Stareţul - părinte duhovnicesc al obştii mănăstireşti". "Programul a fost structurat astfel încât să se deruleze pe timpul unei zile liturgice. Am dorit ca această zi să fie trăită de noi ca şi cum am forma cu toţii o obşte monahală", a adăugat IPS Mitropolit Teofan. Înalt Preasfinţitul Pimen a mărturisit că Sinaxa monahală mitropolitană este "un moment cu totul deosebit". "A fost un timp când în toate mănăstirile nu erau mai mult de 20 de persoane. Iată că numai aici sunt peste 100 de persoane. Să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne aflăm aici. Mănăstirile au înflorit. Rămâne ca să depunem efortul cuvenit şi să împlinim ceea ce am făgăduit. Ca să ne fie mai uşor, să ne aducem aminte clipă de clipă de dragostea cea dintâi cu care am păşit pe poarta mănăstirii", a spus IPS Pimen. IPS Teofan, IPS Pimen şi PS Ioachim Băcăuanul, stareţii şi stareţele din MMB au participat de la ora 19:00 la slujba Vecerniei unită cu Litia în Biserica "Buna Vestire" a Mănăstirii Durău.
Sinaxa monahală mitropolitană de la Mănăstirea Durău a adunat 134 de stareţi şi stareţe din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Despre folosul acestei sinaxe ne-au vorbit exarhii mănăstirilor din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
"Stareţul învaţă cu fiecare monah să crească în înţelegerea duhovnicească"
Arhim. Nichifor Horia, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor: Sinaxa mitropolitană are ca obiectiv confruntarea unor probleme care se actualizează de la an la an. Stareţul se confruntă cu noi nuanţe ale aceloraşi crize, care înseamnă tot atâtea judecăţi pe care omul le are în devenirea sa. Stareţul învaţă cu fiecare monah să crească în înţelegerea duhovnicească. Aici, ca într-o mare mănăstire în care laolaltă ne-am găsit, stareţi, învăţăm să avem în vedere devenirea noastră, care este oglinda şi steaua călăuzitoare a celor călăuziţi de noi. Stareţul creşte cu fiecare criză, pe care o depăşeşte. Adunându-ne, învăţăm cum să ne împărtăşim unii altora experienţa pe care am dobândit-o în atâtea furtuni pe marea agitată a acestei vieţi. Prin fiecare criză învăţăm să curăţim chipul lui Hristos din noi înşine. Toată moştenirea noastră, la nivel de regulă, la nivel de tipic, este o treaptă pe care trebuie să o urcăm.
"Spunându-le unii altora, ne ferim de a face aceleaşi greşeli"
Arhim. Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului: Prin intermediul acestei sinaxe se realizează un schimb de experienţă. În al doilea rând ne putem cunoaşte unii pe alţii. Deşi trăim în acelaşi spaţiu monastic, totuşi, timpul, spaţiul şi zonele sunt diferite. Particularităţile zonelor şi ale mănăstirilor trebuie cunoscute şi de ceilalţi, în ideea că fiecare va culege ceea ce e mai bun. În mănăstirile noastre sunt şi lipsuri. De aceea, spunându-le unii altora, putem să ne ferim de la a face aceleaşi greşeli. Consider că stareţii care au participat la această întâlnire au avut foarte multe lucruri de învăţat, au cules ceea ce le este necesar pentru că punctele amintite şi dezbătute în cadrul întâlnirii sunt puncte de poticneală în unele mănăstiri. Stareţii şi stareţele din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului au fost impresionaţi de acest mod de adunare, ei înşişi au simţit nevoia unor astfel de schimburi de experienţă.
"Plecăm spre eparhia noastră cu mai mult curaj"
Arhim. Serafim Bodnar, exarhul mănăstirilor din Episcopia Huşilor: Ca stareţi în mănăstirile noastre, ca părinţi duhovniceşti, ne-am bucurat de experienţa şi de cuvintele pe care le-am auzit prin prezentarea şi expunerea mai multor teme. Avem posibilitatea să conştientizăm şi să aplicăm mai mult în viaţa mănăstirească ceea ce s-a discutat aici. În acelaşi timp am primit binecuvântări arhiereşti, de la Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan şi de la ceilalţi ierarhi prezenţi. Este o îmbogăţire duhovnicească şi plecăm spre eparhia noastră, spre mănăstirile noastre cu mai mult curaj, cu mai multă credinţă. Nu doar că vom pune în practică, dar vom înmulţi şi mai mult râvna şi vom conştientiza şi mai mult rolul nostru de părinţi duhovniceşti şi de stareţi ai mănăstirilor.
"A ne înnoi pe noi înşine este o poruncă de la Dumnezeu"
Arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor: Sinaxa monahală mitropolitană reprezintă un schimb de experienţă între stareţi şi în felul acesta ne cunoaştem mai bine. Cunoscându-ne, schimbând şi ascultând cuvinte, mai îndreptăm câte ceva în viaţa noastră, în viaţa obştilor monahale pe care fiecare dintre noi le conducem. A schimba câte ceva este un lucru binevenit. Lucrul acesta este aşteptat de către vieţuitorii mănăstirilor. A ne înnoi pe noi înşine este o poruncă de la Dumnezeu. Sunt convins că fiecare stareţ va pleca de la sinaxa aceasta cu gândul de a schimba ceva. Atunci când stareţul va întâlni o neregulă în obştea mănăstirii pe care o păstoreşte îşi va aduce aminte că trebuie să caute remedii la orânduielile părinţilor. Sinaxa este binevenită pentru că ne duce la izvoare, la rădăcinile monahismului nostru, la cum au trăit părinţii noştri, la cum a fost organizată viaţa în mănăstirile ortodoxe. Sperăm că sinaxa a produs o înnoire înlăuntrul nostru, pe care s-o ducem în rândul obştilor monahale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu