marți, 30 noiembrie 2010

„Creştinismul la români“, ediţia a XIII-a

Şcoala "Alecu Russo" din Iaşi şi parohia "Sfântul Antonie cel Mare" din Iaşi au organizat ieri ediţia a XIII-a a activităţii interdisciplinare "Creştinismul la români". Manifestarea a fost dedicată Sfântului Apostol Andrei, pomenit astăzi de Biserica Ortodoxă.

În Biserica "Sfântul Antonie cel Mare" din Iaşi s-a desfăşurat ieri a XIII-a ediţie a activităţii interdisciplinare "Creştinismul la români". Obiectivul principal al acestei manifestări este formarea dragostei de neam şi ţară, dar şi de valori creştine, fiind gândită ca o activitate interactivă, centrată pe elev. "Abordarea tematicii a fost diferită de la o ediţie la alta, în fiecare an participând mai multe personalităţi ieşene, clerici şi mireni. Anul acesta emblema activităţii a fost Sfântul Apostol Andrei, sfântul care a păşit printre primii pe meleagurile noastre şi care intră în înşiruirea "sfinţilor naţionali". A fost stimulată creativitatea elevilor prin organizarea unui concurs de creaţie literară şi de creaţie artistico-plastică", ne-a spus prof. de religie Elena Ciubotaru de la Şcoala "Alecu Russo" din Iaşi.

Cultivarea şi transmiterea valorilor autentice creştine

În deschiderea manifestării, părintele paroh Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a adresat un cuvânt de bun venit. "Sunt bucuros că ne-am întâlnit la acest popas care marchează o împreună-slujire: Şcoala şi Biserica, pe cel mai sfânt altar, care este sufletul de copil. Activităţile comune dintre Şcoală şi Biserică au început să se deruleze încă din momentul în care în acest loc s-a ridicat paraclisul parohiei "Sfântul Cuvios Antonie cel Mare". Activitatea de astăzi (n.r. ieri) nu face altceva decât să continue ceea ce s-a început şi are ca scop cultivarea şi transmiterea valorilor autentice creştine din neam în neam", a spus pr. paroh Ionel Roată. A urmat o scurtă alocuţiune din partea prof. Ofelia Ionescu, directorul Şcolii "Alecu Russo" din Iaşi, care a vorbit despre rolul preotului şi al profesorului de religie în şcoală, dar şi despre comuniunea şi legătura dintre Familie, Biserică şi Şcoală. Copiii de la Şcoala "Alecu Russo" au susţinut un program literar-artistic care a constat în prezentarea de referate, recitare de poezii şi intonare de cântări religioase. La final, pr. prof. Cristian-Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie al Inspectoratului Şcolar Iaşi, a felicitat cooperarea dintre Şcoală şi Biserică, explicând că roadele unor astfel de întâlniri se vor arăta în timp. "Îi felicit în primul rând pe copiii care au participat şi s-au implicat în această activitate. Acestea sunt momentele cele mai frumoase de care îşi vor aminti mai târziu", a spus pr. prof. Cristian-Alexandru Barnea.

"Oricine Îl are pe Dumnezeu înlăuntrul său vede pe cei din jur cu ochii lui Dumnezeu"

"Sunt sigur că aceşti copii pe care îi avem în faţa noastră, care ne-au redat viaţa şi activitatea Sfântului Andrei, vor lăsa pe mai departe ceea ce au primit de la profesorii sau părinţii lor", a adăugat pr. Vilie Doroşincă, protoiereul Protopopiatului Iaşi 2. Părintele Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, s-a adresat astfel copiilor care s-au implicat în derularea activităţii interdisciplinare "Creştinismul la români": "Voi sunteţi asemenea Sfântului Apostol Andrei, şi voi Îl mărturisiţi pe Dumnezeu celor din jurul vostru prin puritatea voastră, prin felul vostru de a fi. Oricine Îl are pe Dumnezeu înlăuntrul său vede pe cei din jur cu ochii lui Dumnezeu". Părintele Cristian Muraru, directorul Centrului de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină "Resurrectio" din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi inspector eparhial în cadrul Sectorului "Patrimoniu şi construcţii bisericeşti" al Arhiepiscopiei Iaşilor, i-a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit să picteze icoane, afirmând că "în spatele fiecărui desen există rugăciune, inspiraţie şi dorinţă de a pune în faţa lumii sentimentele voastre". La final a avut loc vernisajul expoziţiei "Lumină şi culoare" care cuprinde icoane şi desene pe tema sărbătorilor de iarnă.

Niciun comentariu: