Sfânta Liturghie, izvor al credinţei
După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile pericopei învierii fiicei lui Iair. "Avem nevoie de credinţa cea dreaptă, de nădejde mântuitoare, de curaj, pentru a îndepărta teama şi a trezi din amorţeala care de multe ori ne cuprinde. Aceste patru lucruri care izvorăsc din cuvintele lui Hristos, rostite în Evanghelia de astăzi (n.r. ieri), pot fi împlinite, trăite în Biserică. Izvorul celor patru arme poate fi dobândit în Biserică, pentru că aici este Sfânta Liturghie, aici este Hristos, izvor al credinţei noastre, al nădejdii noastre, al curajului nostru şi al trezirii noastre. De aceea se zidesc biserici, de aceea se sfinţesc. Oamenii, participând la Sfânta Liturghie, îşi dau seama că fără credinţă, fără nădejde, fără îndrăzneala cea către Dumnezeu şi fără trezirea din moartea păcatului nu pot avea viaţă autentică în familie, nici activitate frumoasă la locul de muncă, nici adâncime duhovnicească în mănăstire, nici pace în ţară", a subliniat Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Recunoştinţă faţă de ctitorii sfântului lăcaş
La final, pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1, a amintit istoria zbuciumată prin care a trecut biserica parohiei Balciu, vorbind despre eforturile tuturor celor care după 1993 au contribuit la refacerea sfântului lăcaş. "Ne exprimăm bucuria deosebită pe care am trăit-o astăzi, cu mulţumirile de rigoare pentru toţi acei care s-au jertfit şi care au pus o cărămidă pentru înălţarea acestui sfânt lăcaş, astfel încât să ajungem în această zi de încununare a eforturilor. La această slujbă au fost prezenţi atât preoţi din Protopopiatul Iaşi 1, cât şi din Protopopiatul Iaşi 2, însemnând prin aceasta comuniunea, bucuria, împreuna slujire alături de poporul credincios", a spus pr. protopop Constantin Andrei. "În acest sat, atestat documentar încă din 1446, a existat încă din vechime o viaţă religioasă. Acest lucru ne încurajează, dar ne şi responsabilizează. Sfinţirea acestei biserici a fost mult aşteptată întrucât au trecut 18 ani de când a început construcţia ei. Când se cânta în timpul Sfintei Liturghii "Veşnică pomenire" mă gândeam la cei care nu au reuşit să ajungă în această zi a sfinţirii", a afirmat părintele paroh Ionuţ Lehaci, care şi-a îndreptat gândul de recunoştinţă faţă de PS Calinic Botoşăneanul şi faţă de alte persoane care au ajutat la construcţia şi înfrumuseţarea Bisericii "Sfinţii Arhangheli". Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a mulţumit în numele Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ctitorilor, binefăcătorilor şi enoriaşilor pentru că "au îmbogăţit Biserica din Moldova cu o nouă scară prin care oamenii pot urca spre împărăţia cerurilor". Părintele paroh Ionuţ Lehaci a primit rangul de iconom stavrofor, iar persoanelor care au sprijinit lucrările de construcţie li s-au oferit diplome de onoare şi distincţii de vrednicie.
Lucrări la biserica parohiei Balciu în ultimii trei ani
Biserica din Balciu a fost ridicată cu sprijinul enoriaşilor din parohie, imediat după Revoluţie, lucrările fiind coordonate de pr. Mihai Rusu, parohul de la Miroslava. În toamna anului 2006, pr. Ionuţ Lehaci fost hirotonit preot de către PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pe seama fostei filii a parohiei Miroslava. În anul 2007, la Biserica "Sfinţii Arhangheli" au fost demarate ample lucrări de reconsolidare şi extindere: sfântul lăcaş a fost înălţat cu doi metri, iar apoi a fost montat un alt acoperiş în stil moldovenesc, s-a tencuit la interior pentru pictarea în tehnica frescă, dar şi la exterior, a fost împrejmuit cu un gard din fier, s-a montat o centrală termică cu gaz, s-au achiziţionat obiecte liturgice necesare desfăşurării slujbelor religioase. În luna noiembrie a anului trecut, la hramul bisericii a fost sfinţită casa socială, care cuprinde şi două camere pentru familia preotului. În curtea bisericii s-a ridicat o troiţă unde se vor săvârşi slujbele religioase de Înviere, Bobotează sau când vor avea loc pomeniri ale eroilor neamului. Pictura în tehnica frescă a fost realizată de Valerică Ababei şi Vasile Chihăiţei în perioada noiembrie 2009-octombrie 2010. Lucrările au fost supravegheate de PS Calinic Botoşăneanul şi de pr. protopop Constantin Andrei. Principalii donatori au fost, pe lângă enoriaşii din parohie, regretatul Adolf Gheorghe, Primăria Miroslava şi parohia "Sfântul Ierarh Nectarie" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu