sâmbătă, 27 noiembrie 2010

„Dinamica spirituală a Ortodoxiei româneşti“, la Botoşani

La Botoşani a avut loc, în perioada 24-25 noiembrie 2010, Simpozionul naţional "Dinamica spirituală a Ortodoxiei româneşti: de la Crez la Autocefalie (325-1885)". În cadrul evenimentului s-au prezentat comunicări din toată ţara.

În contextul aniversării, în anul 2010, a 1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) şi a 125 de ani de la recunoaşterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885), în municipiul Botoşani a avut loc Simpozionul naţional "Dinamica spirituală a Ortodoxiei româneşti: de la Crez la Autocefalie (325-1885)". Evenimentul a fost organizat de Seminarul Teologic Ortodox Liceal "Sfântul Gheorghe" din Botoşani, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Casa Corpului Didactic Botoşani, Direcţia Judeţeană pentru Culte şi păstrare a Patrimoniului Cultural al judeţului Botoşani, Biblioteca Judeţeană "Mihai Eminescu" din Botoşani, Muzeul Judeţean Botoşani şi Protopopiatul Botoşani. Deschiderea festivă a simpozionului a avut loc pe 24 noiembrie 2010, la Biblioteca Judeţeană "Mihai Eminescu". La Muzeul Judeţean Botoşani cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar, doctoranzi şi preoţi şi-au susţinut lucrările.

Importanţa Crezului ortodox şi obţinerea Autocefaliei

Pe 25 noiembrie, la Seminarul Teologic din Botoşani, au fost prezentate lucrările participanţilor din 12 judeţe ale ţării. Sesiunea de comunicări a fost moderată de pr. prof. Grigore Diaconu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" din Botoşani. Simpozionul a fost organizat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. "Am încercat atragerea reprezentanţilor instituţiilor din mediul laic în derularea simpozionului, pe lângă preoţii şi seminariştii de la Botoşani şi Iaşi. Considerăm nimerită organizarea unui astfel de simpozion, pentru că participanţii au realizat importanţa Crezului ortodox şi obţinerea Autocefaliei de către Biserica Ortodoxă Română. Fiecare a încercat să-şi spună opinia despre Crezul ortodox, din punct de vedere personal sau al domeniului în care îşi desfăşoară activitatea. Crezul ortodox nu trebuie privit doar static, ci trebuie luat într-o perpetuă dinamică. De aceea am ales "Dinamica spirituală a Ortodoxiei româneşti" ca titlu", ne-a spus Corina Ţifrea, prof. la Seminarul Teologic botoşănean.

Niciun comentariu: