marți, 9 noiembrie 2010

Cinstirea Sfinţilor Arhangheli la Mănăstirea Agapia

Mănăstirea Agapia din judeţul Neamţ şi-a cinstit ieri ocrotitorii. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Zi de mare sărbătoare a fost ieri la Mănăstirea Agapia care şi-a serbat hramul. Încă de la primele ore ale dimineţii credincioşii din satele apropiate aşezării monahale, dar şi din Târgu Neamţ şi-au îndreptat paşii către lăcaşul de închinăciune pentru a-i cinsti prin rugăciune pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Soborul de preoţi, obştea de aici, elevele de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfânta Cuvioasă Parascheva" de la Mănăstirea Agapia împreună cu pelerinii l-au întâmpinat pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei care a oficiat Sf. Liturghie în biserica Sfinţilor Voievozi. Cei peste 500 de credincioşi care au venit să ia parte la bucuria hramului Mănăstirii Agapia au sărutat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi s-au închinat la racla ce adăposteşte moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre, aflată în pridvorul sfântului lăcaş. Corul "Sfântul Rafail de la Agapia Veche" al Mănăstirii Agapia a oferit răspunsurile liturgice. În timpul slujbei au fost pomeniţi ctitorii vechii aşezări monahale, care au plecat la Domnul.

"Călugării şi călugăriţele sunt cinul îngeresc pe pământ"

IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei citite, dar şi despre importanţa sărbătorii Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au devenit împlinitorii voii lui Dumnezeu în ceea ce priveşte mântuirea oamenilor. Sfântul Mihail, chip al luptătorului, purtător de sabie de foc, este aşezat la poarta raiului, astfel încât nimic necurat să nu intre într-însul. Arhanghelul Mihail arată drumul către împărăţia lui Dumnezeu, oprindu-i pe cei care nu au cunoscut pocăinţa. Arhanghelul Gavriil este purtătorul de veste bună. El îl anunţă în templu pe Zaharia că soţia sa, deşi bătrână şi stearpă, va naşte un fiu. El este trimis de Dumnezeu în Nazaret la Preacurata Fecioara Maria să îi vestească faptul că Hristos, Cea de-a doua persoană a Preasfintei Treimi, va coborî pe pământ, va lua chip de om prin puterea Sfântului Duh, spre mântuirea lumii", a spus Părintele Mitropolit Teofan, care a continuat cuvântul său prin a aminti că tradiţia Bisericii spune că Dumnezeu a rânduit să existe mănăstiri, călugări şi călugăriţe pentru ca aceştia să devină ceată îngerească încă de pe pământ. "Călugării şi călugăriţele sunt cinul îngeresc pe pământ, ei fiind destinaţi să preguste din această viaţă taina împărăţiei cerurilor şi să aibă o viaţă cât mai aproape de îngeri. Prin smerenie, prin votul ascultării, prin tăierea voii, călugării sunt chemaţi să devină din oameni obişnuiţi îngeri ai împărăţiei cerurilor", a mai adăugat Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. La slujba Sfintei Liturghii au mai participat stareţi şi stareţe de la mănăstirile din judeţul Neamţ şi autorităţi locale. La final, Părintele Mitropolit Teofan a citit o rugăciune de dezlegare.

Niciun comentariu: