miercuri, 24 noiembrie 2010

„Să ajutăm ca bucuria şi libertatea să fie prezente în viaţa Bisericii“

Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a prezidat ieri conferinţa preoţilor din Protopopiatul Dorohoi. Întrunirea a fost precedată de Sfânta Liturghie.

Credincioşii din parohia Broscăuţi şi preoţii Protopopiatului Dorohoi au început ziua de ieri prin rugăciune. În Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", Înalt Preasfinţitul Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Iulian Negru, director executiv al Fundaţiei "Solidaritate şi Speranţă" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Lăcaşul de închinăciune din Broscăuţi, închinat Sfinţilor Împăraţi, a fost zidit în anul 1859, în zilele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de către Constantin şi Eufrosina Placino. În anul 1936, sub domnia lui Carol al II-lea şi sub păstorirea vrednicului de pomenire patriarh Nicodim, pe vrema când era mitropolit al Moldovei, s-a reparat şi adăugat un pridvor. Biserica a fost pictată din nou, prin străduinţa preotului N. A. Popovici, cu sprijinul credincioşilor şi al binefăcătorilor, de către pictorii Neculai şi Grigore Popovici.

Prezenţa Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, încurajare pentru sinistraţi

La final, părintele Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, a amintit faptul că localitatea Broscăuţi, în care există trei biserici, a fost încercată de inundaţii în acest an. "Prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan este o mare bucurie, pentru că ea reprezintă un semn, o încurajare, o nădejde a celor care, în apropierea iernii, aşteaptă cu mare nerăbdare să poată locui în casele lor", a spus pr. Stelian Ciurciun. Părintele paroh Mihai Zugravu a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru că a slujit Sfânta Liturghie în Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena". Totodată, a adus la cunoştinţă că în cei 16 ani de când este paroh la "Sfinţii Împăraţi" - Broscăuţi a realizat cu sprijinul credincioşilor mai multe lucrări care au constat în restaurarea picturii din interior şi în ridicarea unei case sociale. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a explicat celor prezenţi că "omul îşi doreşte să aibă bucurie în viaţă şi să sfărâme lanţurile sclaviei, care în multe feluri se înfăşoară în jurul fiinţei lui". "Trebuie să ajutăm ca bucuria cea sfântă şi libertatea fiilor lui Dumnezeu, de care aminteşte Sfântul Apostol Pavel în Epistola citită astăzi (n.r. - ieri), să fie prezente în viaţa Bisericii, în viaţa enoriaşilor noştri. Îl rugăm pe Dumnezeu ca bogăţia de har şi binecuvântare, bucurie şi libertate să se reverse asupra noastră", a spus IPS Mitropolit Teofan. A urmat conferinţa de toamnă, ultima în Arhiepiscopia Iaşilor din acest an, în cadrul căreia părintele Ionuţ Apetrei de la parohia Dealu Mare a susţinut referatul "Biserica, spaţiul bucuriei şi al libertăţii tinerilor".

Niciun comentariu: