joi, 18 noiembrie 2010

Şapte copii care moştenesc educaţia părinţilor

"De cele mai multe ori ne rugăm împreună dimineaţa şi seara. La fiecare masă, unul dintre copii spune rugăciunea. Sunt cei dintâi la sfintele slujbe, mai ales la Sfânta Liturghie şi la catehezele care au loc în fiecare duminică după-amiaza", aşa îşi laudă părintele Simiraş cei şapte copii, cu vârste între 3 şi 14 ani.

"Copiii sunt un sprijin la rugăciune pentru că ei sunt curaţi, iar rugăciunea lor străbate cerul", ne-a spus părintele Ioan Simiraş, parohul de la Hangu, parohie a Protopopiatului Ceahlău, când a început să vorbească despre una dintre cele mai numeroase familii ale unui preot din Arhiepiscopia Iaşilor. Soţia părintelui, Alexandrina Simiraş, care este profesor titular de religie la şcoala din Girov, ne-a spus că a primit tot timpul ajutor de la Dumnezeu şi, astfel, nu i-a fost greu deloc. "Nu am avut dificultăţi deosebite. Au mai fost probleme de sănătate, cu bolile specifice copilăriei. Oamenii din parohie au fost la început uimiţi că avem aşa mulţi copii. Mulţi dintre enoriaşi au luat ca exemplu aducerea pe lume a tuturor copiilor pe care îi dă Dumnezeu. Altfel contează cuvântul înaintea oamenilor când vorbeşti de familie, de combaterea avortului, ai altă autoritate şi mai multă credibilitate când te oferi pe tine însuţi ca exemplu. Orice familie se simte împlinită când se uită la copiii săi, mai ales când aceştia sunt buni şi ascultători", ne-a explicat părintele Ioan Simiraş.

"Sunt cei dintâi la sfintele slujbe"

Cel mai puternic exemplu de educaţie îl moştenesc cei şapte copii de la părinţii lor. Vâzând că aceştia se roagă seara şi dimineaţa, şi ei au deprins, încă de mici, să se roage. Cei mai mari dintre copii citesc zilnic un acatist sau Paraclisul Maicii Domnului. "De cele mai multe ori ne rugăm împreună dimineaţa şi seara. La fiecare masă, unul dintre copii spune rugăciunea. Sunt cei dintâi la sfintele slujbe, mai ales la Sfânta Liturghie şi la catehezele care au loc în fiecare duminică după-amiaza. Cei patru băieţi poartă, la Sfânta Liturghie, stihare, când ies cu lumânarea la anumite momente ale slujbei. În acelaşi timp, au început să cunoască rânduiala sfintelor slujbe şi oferă răspunsurile liturgice la strană", a mai adăugat pr. Ioan Simiraş, care păstoreşte parohia Hangu de zece ani. În parohie, părintele pune un mare accent pe programul liturgic. În posturile de peste an se oficiază cu precădere Taina Sfântului Maslu, pentru că "astfel oamenii se întăresc în credinţă". Un alt aspect de care se ţine cont la Hangu este activitatea social-filantropică. De Crăciun şi Paşti bătrânii primesc pachete cu alimente sau lemne pentru foc. Când au fost cazuri mai grave, când s-au îmbolnăvit unii enoriaşi, s-au făcut colecte pentru a le veni în ajutor şi chiar părintele lor i-a transportat la spital.

Niciun comentariu: