Cele două instituţii de învăţământ au ca obiectiv comun formarea unor generaţii de tineri în spiritul valorilor autentice, buni cunoscători ai tradiţiilor şi specificului românesc, interesaţi să promoveze, oriunde s-ar afla, spiritualitatea românească în forma ei autentică. Principalele obiective ale colaborării dintre cele două şcoli au fost cunoaşterea istoriei naţionale şi a momentelor definitorii din trecutul poporului român, îmbinarea teoriei cu practica prin organizarea unor excursii documentare la obiective istorice şi religioase de interes naţional, participarea Bisericii Ortodoxe Române la afirmarea individualităţii şi specificului românesc, stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare între parteneri într-un climat de încredere şi deschidere care să favorizeze comunicarea şi o bună socializare.
Prof. Sorin Sitea de la Colegiul „Mihai Eminescu“ din Iaşi şi pr. prof. Viorel Romus Laiu de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ sunt iniţiatorii proiectului care a adunat 50 de elevi din cele două instituţii de învăţământ, având ca obiectiv împărtăşirea experienţei personale a elevilor, o mai bună înţelegere a realităţii sociale şi culturale în care trăiesc. În cadrul unor mese rotunde, liceenii au prezentat lucrări ştiinţifice inspirate din istoria, cultura şi tradiţiile românilor. Un exemplu în acest sens l-au constituit lucrările „Spiritualitate românească - Muzeul Viei şi Vinului din Hârlău“, prezentată de elevii de la Colegiul „Mihai Eminescu“, şi „Itinerarii culturale nemţene“, lucrare în care seminariştii au reliefat frumuseţea locurilor binecuvântate de Dumnezeu din zona Neamţului.
„Evenimentul s-a dorit o completare a activităţii şcolare tradiţionale“
În cadrul manifestărilor au fost vizitate obiective turistice, au fost organizate competiţii sportive (fotbal, baschet, atletism), o excursie documentară, s-a vizionat o piesă de teatru şi s-au prezentat câteva programe artistice. „Este prima manifestare de acest gen la nivelul celor două judeţe şi printre puţinele proiecte la nivel naţional la care participă un liceu laic şi o instituţie teologică. Evenimentul s-a dorit o completare a activităţii şcolare tradiţionale în care sunt angrenaţi elevii. Această întâlnire a fost un succes confirmat şi la festivitatea de premiere şi evaluare, unde elevii au apreciat spiritul de tolerantă, dorinţa de dialog şi posibilitatea de a discuta liber şi fără prejudecăţi“, a spus prof. Sorin Sitea. Activităţile desfăşurate între cele două şcoli au avut sprijinul pr. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, care a participat la toate activităţile tinerilor. „Liceenii de la Iaşi au mărturisit că au simţit o mai mare apropiere de Dumnezeu prin pelerinajele făcute la mănăstiri, rugăciunile de seară, la care au participat alături de seminarişti. Un fapt inedit a fost acela că au fost martori la un gest deosebit, când un grup de pelerini din Bucureşti au donat o icoană a Maicii Domnului Bisericii «Sf. Ioan Iacob de la Neamţ», aflată în curtea seminarului“, a declarat pr. prof. Viorel Romus Laiu.
În toamna acestui an, la Iaşi, este programată ediţia a II-a a proiectului. La manifestările organizate de cele două şcoli au mai participat prof. Lăcrămioara Iordăchescu, inspector de istorie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, care a înmânat la finalul activităţilor diplome de participare pentru elevii seminarului, şi prof. Elena Preda, inspector de istorie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, care a oferit, de asemenea, diplome pentru elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din Iaşi. (Z.L.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu