marți, 26 mai 2009

Târnosire de biserică la Câmpulung Moldovenesc

Biserica „Izvorul Tămăduirii“, filie a parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ din Câmpulung Moldovenesc, a fost sfinţită duminică, 24 mai 2009, de trei ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Lucrările la sfântul lăcaş au început în anul 2001, la iniţiativa ctitorului Alexandru Şandru Alboi, sub coordonarea pr. paroh Teodor Giosan.

Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Câmpulung Moldovenesc a îmbrăcat în urmă cu două zile haine de sărbătoare, când a avut loc sfinţirea ei. Ctitorul Alexandru Şandru Alboi, înmormântat în partea dreaptă a bisericii în urmă cu trei ani de zile, a privit din ceruri sfinţirea lăcaşului de cult, pe care l-a ridicat „pentru a arăta o mărturie a trecerii noastre prin această lume“, după cum a menţionat în una din scrierile sale. Cerul senin şi curcubeul care a apărut pe cer au completat frumuseţea acestei manifestări solemne. La ora 9:00, pr. paroh Teodor Giosan i-a întâmpinat, la intrarea în Câmpulung Moldovenesc, pe Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi pe PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, care au parcurs drumul până la biserică în caleaşcă, înconjuraţi de 20 de călăreţi îmbrăcaţi în costume naţionale. La Biserica „Izvorul Tămăduirii“, cei trei ierarhi au oficiat mai întâi slujba de sfinţire a acesteia, apoi Sfânta Liturghie, pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaş de cult, în prezenţa a peste 6.000 de credincioşi. Alături de cei trei ierarhi a slujit un sobor de 48 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Coralei „Armonia“ a Catedralei arhiepiscopale din Constanţa. Printre personalităţile prezente la slujba de sfinţire ce a încununat cei opt ani de jertfă ai pr. paroh Teodor Giosan, care a avut sprijinul financiar al ctitorului Alexandru Şandru Alboi, îi amintim pe Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Timiş, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, precum şi oaspeţi din Germania. Cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost ţinut de IPS Teodosie, care a vorbit despre semnificaţia spirituală a orbirii omului, precum şi despre Biserică, ca „izvor al tămăduirii“.

Distincţie post-mortem pentru ctitor

Ctitorul Alexandru Şandru Alboi a primit post-mortem o distincţie de vrednicie din partea IPS Pimen, distincţie ce i-a fost acordată şi pr. paroh Teodor Giosan. „Pentru mine, cel care am fost implicat în această zidire a bisericii, slujba sfinţirii este cel mai important moment al existenţei mele, de la hirotonia întru preot şi până astăzi“, a mărturisit pr. Giosan.

Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Câmpulung Moldovenesc este filie a parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ din municipiu şi a fost ridicată în perioada 2001-2009 de către Alexandru Şandru Alboi, care s-a întors în România după ani mulţi de muncă în străinătate. Din banii obţinuţi acolo a ridicat, împreună cu pr. paroh Teodor Giosan, biserica. Ctitorul Alexandru Şandru Alboi s-a mutat la Domnul în urmă cu trei ani, în prima zi de Paşti, fiind înmormântat sub streaşina bisericii pe care a ctitorit-o.

„Mărturie a trecerii noastre prin această lume“

Ctitorul Alexandru Şandru Alboi a scris câteva cuvinte, înainte de a pleca la Domnul, despre biserica pe care a ctitorit-o: „Eu, Alexandru Şandru Alboi, am cumpărat terenul pe care s-a construit Biserica «Izvorul Tămăduirii» în anul 2000 şi am ctitorit această biserică în colaborare cu pr. Teodor Giosan, ca o mărturie a trecerii noastre prin această lume. Legat în adâncul inimii de meleagurile tinereţii mele, am construit această biserică în cadrul şi sub oblăduirea parohiei «Naşterea Maicii Domnului», locul în care am fost botezat şi locul în care îşi dorm somnul de veci cei din familia mea; pentru a lega trecutul de prezent şi de viitor“.

Niciun comentariu: