miercuri, 6 mai 2009

Preoţii din Protopopiatul Târgu Neamţ s-au întâlnit în şedinţa de primăvară

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Episcop al Huşilor, a prezidat ieri şedinţa de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Târgu Neamţ. Programul întâlnirii a început cu slujba Sfintei Liturghii, săvârşită la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Târgu Neamţ, la care au participat zeci de credincioşi.

Preoţii din Protopopiatul Târgu Neamţ au participat ieri la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de IPS Teofan, la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Târgu Neamţ şi la şedinţa de primăvară prezidată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Din soborul de preoţi slujitori a făcut parte şi pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Târgu Neamţ, pr. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Teofan a adresat un cuvânt în care a amintit motivul pentru care se află în mijlocul credincioşilor din parohia „Sfinţii Arhangheli“ din Târgu Neamţ. „Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim aici, sub ocrotirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, să săvârşim Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, să ne împărtăşim cu Preacuratele Taine. Ne bucurăm de întâlnirea cu preoţii din Protopopiatul Târgu Neamţ, întâlnire care se află sub egida Sfântului Vasile cel Mare. Noi încercăm să-i urmăm în dreapta credinţă, cu smerenie, cu frică, dar şi cu îndrăzneală sfântă, pe cei care ne-au precedat, cei care au luptat pentru apărarea credinţei, cei care s-au adâncit în această credinţă. Unul dintre aceştia este Sfântul Vasile cel Mare, mare apărător al credinţei, mare teolog al dumnezeiescului Duh. Să nădăjduim cu toţii că rugăciunile sfinţilor lui Dumnezeu sunt izvor de har şi de binecuvântare pentru viaţa ţării, a Bisericii, pentru viaţa unei eparhii precum a noastră“, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Protopopul Ioan Dogariu a mulţumit apoi IPS Teofan pentru că a oferit sfântul antimis bisericii la care slujeşte, dar şi Corului „Blândul Păstor“ al Protopopiatului Târgu Neamţ, care a dat răspunsurile la strană în timpul Sfintei Liturghii. „Înalt Preasfinţitul Teofan a adus un mare dar bisericii noastre - sfântul antimis, care a fost aşezat pe sfânta masă. Prin sfântul antimis se păstrează legătura dintre preotul slujitor şi credincioşi cu ierarhul locului“, a precizat pr. Dogariu.

Model în predicarea Cuvântului şi în organizarea asistenţei sociale

După Sfânta Liturghie, în casa socială a parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ a avut loc şedinţa de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Târgu Neamţ. Pr. Gheorghe Onofrei de la parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Vânători, Neamţ a susţinut un referat cu tema „Viaţa şi opera Sfântului Vasile cel Mare - surse de inspiraţie pentru lucrarea preotului“, în care a elogiat personalitatea Sfântului Vasile cel Mare, epoca în care a trăit şi a activat, opera teoretică şi practică pe care ne-a lăsat-o. S-a insistat asupra calităţilor de predicator al cuvântului lui Dumnezeu şi de organizator al asistenţei sociale - Vasiliada - ale Sfântului Vasile cel Mare, aspecte pe care fiecare slujitor al lui Hristos la sfântul altar trebuie să şi le însuşească. În timpul şedinţei, atât Întâistătătorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cât şi preoţii prezenţi au făcut completări pe marginea temei, după care au fost dezbătute probleme administrative.

Niciun comentariu: