sâmbătă, 23 mai 2009

Sfinţiri de biserici în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Episcop al Huşilor, va resfinţi astăzi Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din localitatea Stolniceni-Prăjescu din Protopopiatul Paşcani. Sfântul lăcaş a fost ridicat la începutul sec. al XIX-lea, iar în decursul timpului a fost grav avariat. Începând cu anul 1974 au fost efectuate lucrări de consolidare şi restaurare care au constat în refacerea bolţilor, a clopotniţei, s-au cumpărat clopote noi şi mobilier. „În anul 1983 biserica a fost pictată în tehnica fresco şi s-a amenajat curtea bisericii. În urma acestor lucrări, credincioşii din parohia Stolniceni-Prăjescu, cei mai mulţi dintre ei bătrâni, au dorit ca sfântul lăcaş să fie resfinţit“, a declarat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani.

Tot astăzi, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, va oficia slujba de sfinţire a bisericii comunei Ulma. Biserica din Ulma adăposteşte o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev (Ucraina). Credincioşii care vor participa la slujba de sfinţire a bisericii se vor putea închina, de asemenea, la racla cu părticele din moaştele Sfinţilor Amfilohie şi Iov de la Poceaev.

Mâine, Înalt Preasfinţitul Teofan va oficia slujba de resfinţire a Bisericii „Sf. M. Mc. Dimitrie“ din parohia Miorcani, Protopopiatul Darabani. Sfântul lăcaş a fost construit de Alexandru Şuţu în anul 1840. Ultima reparaţie capitală a lăcaşului de cult a avut loc între anii 1998-2009, când a fost înlocuit acoperişul, s-a ridicat un pridvor, s-a tencuit şi pictat la interior şi exterior. „Biserica a fost înfrumuseţată cu mobilier, mochetă, s-a instalat o centrală termică, s-au cumpărat obiecte liturgice. De asemenea, s-a amenajat un lumânărar şi a fost ridicată o troiţă“, a spus pr. paroh Remus Hruşcă. Tot mâine, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de IPS Pimen şi de PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, vor oficia slujba de sfinţire a bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii“ din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Sfântul lăcaş este filie a parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ din Câmpulung Moldovenesc şi a fost ridicat în perioada 2001-2009 de către Alexandru Şandru Alboi, care s-a întors, după 60 de ani, din străinătate. Cu banii obţinuţi acolo a ridicat, împreună cu pr. paroh Teodor Giosan, această biserică.(Z.L.)

Niciun comentariu: