marți, 19 mai 2009

Melchisedec Ştefănescu, omagiat la Roman prin manifestări religioase şi culturale

La Roman s-a desfăşurat, în perioada 16-18 mai 2009, a XIX-a ediţie a Zilelor „Melchisedec Ştefănescu“, în cadrul căreia au avut loc manifestări cu caracter cultural şi spiritual dedicate acestui mare ierarh al Episcopiei Romanului. Zilele „Melchisedec Ştefănescu“ au avut loc cu binecuvântarea şi în prezenţa PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“ din Roman, ctitoria episcopului Melchisedec Ştefănescu, a găzduit sâmbătă, 16 mai, începând cu ora 14:00, simpozionul ştiinţific intitulat „Episcopul Melchisedec, mare dascăl şi apologet al Ortodoxiei“. În deschiderea simpozionului, PS Ioachim Băcăuanul a realizat un portret al episcopului Melchisedec Ştefănescu, care şi-a ales Romanul ca loc de veşnică odihnă, după 13 ani de arhipăstorire, parcul din preajma episcopiei. La acestă întrunire au participat prof. univ. dr. Tudor Ghideanu de la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, protos. Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Episcopia Romanului - care a prezentat comunicarea „Episcopul Melchisedec Ştefănescu, mare dascăl şi orator al Ortodoxiei“ -, prof. dr. Ovidiu Trifan - care a expus lucrarea „Aspecte ale muzicii bisericeşti din România în concepţia episcopului Melchisedec Ştefănescu“ - şi pr. Florin Ţuscanu, protopop al Protopopiatului Roman, care a încheiat sesiunea de comunicări cu evocarea: „130 de ani de la înscăunarea ca episcop de Roman a lui Melchisedec Ştefănescu“.

Expoziţie de cărţi şi obiecte ce au aparţinut episcopului Melchisedec

În cadrul aceleiaşi întâlniri, a fost lansată cartea „Melchisedec, lumina Ortodoxiei româneşti“, a prof. univ. dr. Tudor Ghideanu. Volumul a fost prezentat de prof. Gheorghe A. M. Ciobanu. PS Ioachim Băcăuanul a oferit medalia jubiliară „600 de ani de la atestarea documentară a Episcopiei Romanului“ prof. Tudor Ghideanu, prof. Gheorghe Gozar, Coralei Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“ din Roman şi prof. dr. Ovidiu Trifan. Tot sâmbătă, pr. protopop Florin Ţuscanu a organizat o expoziţie documentară de carte şi obiecte de cult ce au aparţinut episcopului Melchisedec Ştefănescu. „Personal, păstrez un antimis autentic de la episcopul Melchisedec, ce a fost prezentat în această expoziţie temporară. De asemenea, am vorbit celor de faţă despre tipăriturile episcopului Melchisedec“, a spus pr. protopop.

Sute de romaşcani, la mormântul lui Melchisedec Ştefănescu

A doua zi din cadrul manifestărilor dedicate episcopului Melchisedec a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către PS Ioachim Băcăuanul la Catedrala episcopală din Roman. Din soborul de preoţi şi diaconi au făcut parte şi pr. Ioan Gherasimescu, vicar administrativ al Episcopiei Romanului, pr. protopop Florin Ţuscanu, pr. Ioan Bârliba, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“ din Roman. La ora 12:00 a avut loc o procesiune de la Catedrala episcopală din Roman către mormântul episcopului Melchisedec Ştefănescu, la care au participat preoţi din Roman, autorităţi locale, preşcolari, elevi, profesori de religie şi sute de romaşcani. A fost oficiată slujba Parastasului, la finalul căreia PS Ioachim Băcăuanul a amintit faptul că se împlinesc 130 de ani de când episcopul Melchisedec a fost chemat să slujească Episcopia Romanului. Au fost depuse coroane de flori din partea Centrului Eparhial, din partea Protopopiatului Roman, din partea Primăriei Roman, a Seminarului Teologic, a Grădiniţei „Melchisedec Ştefănescu“. La ora 17:30, la Catedrala episcopală din Roman, după slujba Vecerniei, a avut loc un concert de muzică bizantină susţinut de Corala „Melozii Romanului“, dirijată de diac. Ionuţ Amărinii. Pr. Florin Ţuscanu a citit un text pe care mitropolitul Visarion Puiu l-a rostit, în 1922, la mormântul episcopului Melchisedec.

Zilele „Melchisedec Ştefănescu“ s-au încheiat ieri cu sfinţirea şi inaugurarea de către PS Ioachim Băcăuanul a Centrului de zi pentru copii „Melchisedec Ştefănescu“ din municipiul Roman, în cadrul căruia 20 de elevi vor beneficia zilnic de o masă caldă gratuită şi vor desfăşura diferite activităţi extraşcolare.

IN MEMORIAM: Episcopul Melchisedec Ştefănescu - „o glorie a episcopatului român şi o podoabă a ţării sale“

Niciun comentariu: