În Biserica „Înălţarea Domnului“ de la Mănăstirea Neamţ a avut loc ieri aniversarea a 94 de ani a părintelui arhidiacon Ioan Ivan, care a fost profesor şi director în cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Neamţ. Sărbătorirea părintelui a adunat în vechea ctitorie ştefaniană şase ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi profesori, protopopi, stareţi, care l-au avut ca profesor la Seminarul Teologic. Foştii elevi s-au rugat alături de părintele Ivan mai întâi în cadrul Sfintei Liturghii, oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Episcop al Huşilor, alături de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Epifanie, Episcopul Buzăului şi Vrancei, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, înconjuraţi de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi. La slujba arhierească a mai asistat şi IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Răspunsurile la strană au fost date de corul preoţilor din Protopopiatul Oneşti şi de corul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de Te Deum pentru arhid. Ioan Ivan. A urmat citirea mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), transmis arhidiaconului profesor Ioan Ivan, la ceas de sărbătoare, de către arhim. Timotei Aioanei, delegatul Întâistătătorului BOR. În mesajul de felicitare, Părintele Patriarh l-a numit pe arhid. Ioan Ivan „dascăl de vocaţie şi teolog învăţat, îndrumător înţelept şi slujitor pilduitor“. De asemenea, arhim. Timotei Aioanei a oferit arhid. Ioan Ivan, din partea Părintelui Patriarh, Crucea Patriarhală - clasa I.
Imaginea părintelui Ivan - „izvor de blândeţe“
Înalt Preasfinţitul Teofan a mărturisit în cuvântul său că a găsit cuvinte frumoase adresate arhid. Ioan Ivan în titlurile din cartea „Părintele Ioan Ivan - Comoara de sub tâmpla Mănăstirii Neamţ“. „Părintele arhidiacon Ioan Ivan a fost binecuvântat de Dumnezeu cu o vârstă venerabilă. Când l-am zărit pentru prima dată aici, în mănăstire, nu ştiam cine este. I-am zărit chipul frumos, cu totul şi cu totul special, care m-a atras. Îmbrăţişându-l, am simţit valul de odihnă sufletească pe care ţi-l împărtăşeşte un om cu inimă curată. Când am primit volumul tipărit la Iaşi, mi-am aruncat o privire asupra numelor celor care au aşezat în paginile acestei cărţi un gând frumos pentru părintele Ivan. Am descoperit cuvinte deosebite în aceste titluri, care încearcă fiecare în parte să definească ceva din mersul prin viaţă al părintelui Ioan. În titlurile alese de foştii elevi din volumul dedicat părintelui apar foarte des cuvinte precum «bunătate», «blândeţe», «bun ca pâinea», «candelă nestinsă», «prieten», «binecuvântare», «suflet zâmbitor», «dăruire». Imaginea pe care ne-o înfăţişează părintele reprezintă un izvor de blândeţe, de bunătate, de privire senină“, a spus Arhiepiscopul Iaşilor, care i-a dăruit arhid. Ioan Ivan o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva. A urmat alocuţiunea PS Epifanie, care a remarcat faptul că arhid. Ioan Ivan a îmbinat, în pedagogia sa, bunătatea cu exigenţa. „A fost foarte bun, dar exigent în acelaşi timp nu doar cu elevii, ci şi cu noi, profesorii. Preacucernicia sa era director şi trebuia să-i urmăm exemplul, acest lucru nefiind uşor. Seminarul de la Neamţ are un specific aparte prin faptul că a dat Bisericii câţiva arhierei. Acest lucru se datorează şi arhid. prof. Ioan Ivan. Suntem aici cinci arhierei care am făcut Seminarul la Neamţ, care am învăţat şi am făcut ascultare de directorul nostru, părintele Ioan Ivan. Din păcate, nu reuşim întotdeauna în eparhiile noastre să îmbinăm atât de armonios dreptatea cu bunătatea, cum făcea arhid. Ioan Ivan. Ne străduim, dar nu întotdeauna reuşim. Este o artă. Părintele Ioan Ivan, deşi arhidiacon, a fost ca un duhovnic, nu numai pentru profesorii de la seminar, ci şi pentru călugării de la Mănăstirea Neamţ“, a amintit PS Epifanie, care a oferit arhid. Ioan Ivan, dar şi arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, Crucea Eparhială a Episcopiei Buzăului şi Vrancei.
„Am văzut la arhidiaconul Ivan erudiţie, credinţă, disciplină, bunătate“
Înalt Preasfinţitul Teodosie a spus la rândul său câteva cuvinte despre arhid. Ioan Ivan, din perioada în care era elev al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. „Am stat de vorbă cu foşti elevi din generaţii anterioare. Toţi, într-un gând şi într-un glas, au spus că arhid. Ioan Ivan este cel mai mare dascăl pe care l-au avut. Cu toţii am socotit că arhid. Ioan Ivan este comoara cea bogată din care ne-am adăpat şi ne-am hrănit în timpul Seminarului Teologic. Am văzut la arhid. Ioan Ivan erudiţie, credinţă, disciplină, bunătate. Arhid. prof. Ioan Ivan era singurul dascăl care nu lipsea niciodată dacă era profesor de serviciu. Dacă cineva avea o abatere şi era repetată, pr. Ioan Ivan îl lua şi se plimba cu el cel puţin doi kilometri, timp în care îl învăţa, îl sfătuia. Fiecare dintre cei care aveau parte de această călătorie venea cu totul schimbat. Ce putem să vă spunem acum? Ne este de ajuns să vă vedem. Mulţumim lui Dumnezeu că v-a înmulţit anii. De câte ori v-am văzut, am simţit acea pace pe care o primeşti atunci când ajungi la Locurile Sfinte. Vrem să mulţumim lui Dumnezeu că, iată, ne-a dat un reper atât de frumos, cu adevărat dascălul ideal, dascălul de vocaţie, care s-a identificat cu misiunea de a învăţa prin comportamentul său“, a remarcat Arhiepiscopul Tomisului.
„Ascultându-l cum slujeşte, mi s-a părut că aud clopotele întregii Ortodoxii“
Scriitorul şi jurnalistul Grigore Ilisei a subliniat faptul că a avut bucuria să lucreze cu arhid. Ioan Ivan la filmul consacrat Mănăstirii Neamţ şi a admirat chipul său aproape legendar. „Ascultându-l cum slujeşte, mi s-a părut că aud clopotele întregii Ortodoxii. Sfinţia sa a ştiut să îmbine vocaţia rugătoare cu cea cărturărească. În stupul din sufletul său s-a adunat aproape toată mierea învăţăturii lumeşti“, a spus Grigore Ilisei.
Pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, inspector pe probleme de Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi şi profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa, a povestit apoi cum a pornit ideea tipăririi unei cărţi dedicate arhid. Ioan Ivan. „Ideea unei cărţi despre părintele Ivan s-a născut în anul 2003, când s-a reîntâlnit promoţia absolvenţilor Seminarului Teologic din 1973. Am vrut să scoatem cartea în anul 2005, când părintele Ivan împlinea 90 de ani. Nu am reuşit şi eram tare necăjiţi. Se vede că Maica Domnului a făcut ca, din deznădejdea noastră de a nu scoate o carte, să se nască trei cărţi dedicate arhid. Ioan Ivan“, a explicat pr. Vasile Nichita. La finalul acestor alocuţiuni, a fost lansată cartea „Părintele Ioan Ivan - Comoara de sub tâmpla Mănăstirii Neamţ“, apărută cu binecuvântarea IPS Teofan, la Editura TRINITAS. Totodată, a avut loc lansarea celor două volume ale lucrării „Părintele Ioan Ivan de la Neamţ - Un arhidiacon erudit şi un profesor evlavios“, apărute la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel. Părintele Ioan Ivan a mulţumit în cuvântul său tuturor celor care au venit să-l felicite, la împlinirea celor 94 de ani, precum şi monahilor de la Mănăstirea Neamţ, în grija cărora se află. „Mi-am desfăşurat activitatea didactică în mai multe locuri; aşa a rânduit Domnul ca, în cele din urmă, să ajung la Mănăstirea Neamţ şi să rămân aici, petrecând ultimii ani singur, pentru că soţia a plecat către Domnul. Îi rog pe părinţii de aici să mă pomenească în rugăciunile lor, ca să trec la Domnul aşa cum se cuvine“, a încheiat pr. Ioan Ivan, care a primit din partea foştilor elevi, pe lângă urări de sănătate, şi foarte multe flori. De asemenea, PS Ioachim Băcăuanul a oferit pr. Ioan Ivan medalia jubiliară cu prilejul împlinirii a 600 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Romanului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu