luni, 18 mai 2009

Biserica de la Plopenii Mari, resfinţită după 41 de ani

Peste 1.000 de credincioşi au participat ieri, 17 mai, la slujba de resfinţire a Bisericii „Sf. Cuv. Parascheva“ din parohia Plopenii Mari, Protopopiatul Săveni, ce a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Sfântul lăcaş de cult, ridicat în anul 1968, a fost reconsolidat şi înfrumuseţat în ultimii ani cu sprijinul credincioşilor din parohia Plopenii Mari.

Biserica „Sf. Cuv. Parascheva“ din localitatea Plopenii Mari, comuna Ungureni, judeţul Botoşani, a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. După 41 de ani de când sfântul lăcaş a fost construit, PS Calinic Botoşăneanul a oficiat slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată lângă biserică, înconjurat de un sobor de 14 preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a oferit părintelui paroh Cristian Zaharia rangul de iconom stravrofor, iar membrilor Consiliului parohial a acordat distincţii de vrednicie. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, atât din Plopenii Mari, cât şi din parohiile învecinate, PS Calinic Botoşăneanul a subliniat faptul că oamenii trebuie să aibă o prezenţă spirituală în biserică. Preasfinţia Sa a mai adăugat faptul că cei câţiva enoriaşi din parohie care au primit distincţii îi reprezintă de fapt pe toţi credincioşii. La rândul său, pr. paroh Cristian Zaharia a mărturisit faptul că ziua în care a fost resfinţită biserica din Plopenii Mari este una specială. „Sfinţirea Bisericii «Sf. Cuv. Parascheva» reprezintă răsplata efortului depus în ultimii ani de credincioşii din parohie. Este o zi de mare sărbătoare, pentru că biserica din parohia noastră s-a îmbrăcat iarăşi în haine noi, după 41 de ani“, a amintit pr. paroh.

„Nu ai ocazia de multe ori în viaţă să simţi o aşa bucurie“

Credincioşii care au participat la slujba de resfinţire au mărturisit că s-au rugat, atunci când au trecut prin sfântul altar, pentru sănătate şi pentru ca Dumnezeu să dea ploaie. „Mă bucur şi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că am avut ocazia să trec prin sfântul altar. M-am rugat în primul pentru sănătate, pentru spor în casă şi pentru ploaie. Ne-am bucurat de prezenţa Preasfinţitului, care a slujit alături de ceilalţi preoţi“, a mărturisit Mihai Miciuşcă. „Sfinţirea bisericii din satul nostru este prilej de bucurie atât pentru noi, cât şi pentru cei care, în urmă cu patru decenii, s-au ostenit să o înalţe. Nu se poate descrie în cuvinte ceea ce am simţit atunci când am trecut prin sfântul altar. Sărutând Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de pe sfânta masă, am cerut lui Dumnezeu şi Sfintei Parascheva să ne ierte păcatele şi să-şi reverse dragostea către noi prin ploaie la vreme potrivită“, a spus Rodica Nătăraşu, enoriaşă din parohie. „Sfânta Parascheva ne-a ajutat ca astăzi să vedem biserica din satul nostru sfinţită. Nu ai ocazia de multe ori în viaţă să simţi o aşa bucurie. Am trecut, ca şi ceilalţi credincioşi, prin sfântul altar şi m-am rugat pentru toată lumea, apoi am participat la slujbă pentru a mă ruga şi a mă îmbogăţi duhovniceşte din cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului“, ne-a declarat Anica Huţanu.

O capelă din lemn, la început

Până în anul 1951, satul Plopenii Mari nu a avut nici un lăcaş de cult. În anii 1951-1952 a fost construită o capelă din lemn în care se oficia doar slujba Înmormântării. Biserica „Sf. Cuv. Parascheva“ a fost ridicată în anul 1968, pe locul capelei din lemn, la iniţiativa preotului Alexandru Porumbin, cu sprijinul credincioşilor. Începând cu anul 2001, când a fost numit paroh pr. Cristian Zaharia, au început lucrări de refacere a lăcaşului de cult. În perioadă 2002-2009 s-a înlocuit şarpanta şi învelitoarea de tablă, s-au consolidat pereţii şi tencuiala acestora, s-a refăcut instalaţia electrică. Ultimele lucrări de restaurare au început în anul 2006, când biserica a fost repictată în tehnica fresco, au fost înlocuite uşile de acces, s-a revopsit tâmplăria din lemn, s-a construit un lumânărar exterior, s-au refăcut trotuarele de acces şi gardul bisericii. (Z.L.)

Niciun comentariu: