luni, 25 mai 2009

Biserici resfinţite în Protopopiatele Paşcani şi Darabani

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Episcop al Huşilor, a resfinţit sâmbătă, 23 mai 2009, Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Protopopiatul Paşcani, iar ieri - Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie“ din Darabani. La aceste slujbe a participat mulţime de credincioşi, care s-au rugat alături de arhipăstorul lor.

Credincioşii din parohia Stolniceni-Prăjescu, Protopopiatul Paşcani, au participat în urmă cu două zile la slujba de resfinţire a Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe“, oficiată de IPS Teofan. Resfinţirea sfântului lăcaş a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită, pe un podium special amenajat, de Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Corului „Basileus“ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, dirijat de prof. Mihai Ursache. La finalul slujbei, pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru că a resfinţit biserica din Stolniceni-Prăjescu şi a amintit faptul că târnosirea sfântului lăcaş a fost, în primul rând, dorinţa credincioşilor din această parohie. „Credincioşii parohiei s-au ostenit, prin contribuţiile lor, pentru înfrumuseţarea acestui sfânt lăcaş. Boierii şi stolnicii de altădată îşi puneau în gând cum să facă să dăruiască ceva lui Dumnezeu din ceea ce primeau de la El. Şi lucrul cel mai de preţ pe care puteau să-l dăruiască lui Dumnezeu era o sfântă biserică. De aceea stolnicul Iancu împreună cu soţia sa, Sultana, au ridicat această biserică, pentru a se ruga alături de poporul drept-credincios. În anul 1891 biserica a fost refăcută pentru prima dată, iar a doua reconsolidare a avut loc în anul 1976, sfântul lăcaş fiind dărâmat în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Pe locurile acestea au căzut la datorie sfântă zeci de mii de ostaşi români, pentru că aici a fost ultima rezistenţă a frontului împotriva armatelor sovietice. Ostaşii cu frică de Dumnezeu şi-au găsit obştescul sfârşit pe aceste meleaguri“, a explicat pr. protopop Pavel Postolachi. A urmat cuvântul de învăţătură al Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, care a vorbit despre importanţa participării la slujba de sfinţire a unei biserici. „Trecând prin faţa sfintei mese din sfântul altar, fiecare a lăsat ceva din sufletul său: o durere, o dorinţă, o problemă, un necaz. Omul simte nevoia unei renaşteri periodice sau permanente în sfântul altar, în sfânta biserică, la sfânta şi dumnezeiasca rugăciune. Plecăm acasă cu gândul că am luat ceva de la biserică: un cuvânt de învăţătură, apă binecuvântată, pâine blagoslovită pentru a o duce familiilor noastre. Mare este darul de la Dumnezeu, care face să crească şi să rodească credinţa din sufletul oamenilor“, a spus IPS Teofan. Părintele paroh Mihai Ifrim a primit din partea Arhiepiscopului Iaşilor rangul de iconom stavrofor, după care şi-a exprimat câteva gânduri cu prilejul acestei sărbători. „Am avut această dorinţă de a-l chema pe IPS Teofan pentru a resfinţi această biserică. Am lucrat împreună cu credincioşii la reconsolidarea şi restaurarea bisericii, şi acum ne bucurăm cu toţii la resfinţirea sfântului lăcaş“, a explicat pr. paroh, care a oferit Înalt Preasfinţitului Teofan o icoană cu Sf. M. Mc. Gheorghe.

Sărbătoare în parohia Miorcani din judeţul Botoşani

Sute de credincioşi din parohia Miorcani, Protopopiatul Darabani, au participat ieri la slujba de resfinţire a Bisericii „Sf. M. Mc. Dimitrie“ şi la Sfânta Liturghie, oficiate de Înalt Preasfinţitul Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Programul liturgic a început dimineaţă, cu slujba Aghezmei mici şi cea a Utreniei. După slujba de resfinţire, atât bărbaţii, cât şi femeile au trecut prin sfântul altar pentru a se închina şi a se ruga în faţa sfintei mese. „Dumnezeu m-a învrednicit să ajung această zi binecuvântată a sfinţirii bisericii noastre. Am trecut prin sfântul altar împreună cu ceilalţi credincioşi şi m-am rugat lui Dumnezeu pentru sănătate şi pentru ca mila Lui să vină asupra noastră, deşi suntem nevrednici“, a spus Maria Scutariu. „Am avut o emoţie puternică atunci când am intrat în sfântul altar. Este pentru prima dată când particip la o astfel de slujbă. Sper ca, prin rugăciunile Sf. Dimitrie, să primim de la Dumnezeu sănătate, spor şi ajutor“, a mărturisit Gheorghe Onofrei.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani, a dat citire Actului de sfinţire a Bisericii „Sf. M. Mc. Dimitrie“. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit apoi un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre semnificaţia Evangheliei citite în cadrul Sfintei Liturghii. „Atât întrebarea, cât şi răspunsul din Evanghelia de astăzi arată un lucru: că tot ceea ce facem în viaţă are urmare atât în viaţa noastră, cât şi în viaţa copiilor noştri. Păcatele părinţilor se moştenesc în viaţa fiilor. Binecuvântarea şi fapta bună a părinţilor pătrund în viaţa copiilor“, a remarcat IPS Teofan. La slujba de resfinţire a sfântului lăcaş de la Miorcani a fost prezent şi pr. Constantin Chelaru, fost paroh al acestei parohii, care a coordonat cea mai mare parte a lucrărilor de la Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie“. „Acest efort al ctitorilor şi al întregii obşti a redat demnitatea dintâi comunităţii ortodoxe din Miorcani, greu încercată de fenomenul prozelitismului sectar. Odată cu demararea acestor lucrări, s-a observat un nou suflu în viaţa spirituală a credincioşilor“, a spus pr. Constantin Chelaru. De asemenea, pr. paroh Remus Hruşcă a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru prezenţă, dar şi credincioşilor care au contribuit la înfrumuseţarea sfântului lăcaş. IPS Teofan l-a hirotesit iconom pe pr. Constantin Chelaru şi sachelar pe pr. Remus Hruşcă.

Stolniceni Miorcani

Niciun comentariu: