Peste 1.000 de credincioşi au participat duminică, 10 mai 2009, la slujba de sfinţire a Paraclisului cu hramul „Punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului“ de la Mănăstirea „Sfânta Treime“ din localitatea Ştiubieni, judeţul Botoşani. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Teofan, înconjurat de un sobor de 30 de preoţi şi diaconi, pe o scenă special amenajată în curtea mănăstirii. Din soborul de preoţi au făcut parte şi pr. Radu Horiceanu, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pr. Constantin Macuc, protopop de Săveni, şi pr. Dumitru Merticaru, paroh la Biserica Banu din Iaşi. Cu prilejul sfinţirii paraclisului, sâmbătă, 9 mai, o delegaţie de preoţi din Arhiepiscopia Tomisului a adus, cu binecuvântarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, moaştele Sf. Ap. Andrei şi ale Sf. Epictet şi Astion. Sfintele moaşte au fost depuse spre închinare în Biserica „Sf. Arhangheli“ din parohia Ştiubieni, apoi au fost duse în procesiune la Mănăstirea „Sf. Treime“. Moaştele Sf. Andrei s-au întors ieri în Arhiepiscopia Tomisului, iar cele ale Sfinţilor Epictet şi Astion au rămas în paraclisul nou sfinţit. „Preasfânta Treime ne-a ajutat să venim la Mănăstirea Ştiubieni cu sfintele moaşte ale Sf. Epictet şi Astion, doctori fără de arginţi. Aceşti sfinţi au fost conduşi de sfintele moaşte ale Sf. Andrei, cel Întâi Chemat. Sfântul Apostol Andrei nu a venit să creştineze acest loc, ci a venit să întărească credinţa care dăinuie de sute de ani în aceste locuri. El a venit în Dobrogea ca să aducă învăţătura Mântuitorului Iisus Hristos, care s-a împânzit în toată ţara. Mare este sărbătoarea de astăzi, pentru că aveţi ocazia să vă închinaţi la sfintele moaşte ale Sf. Ap. Andrei şi la moaştele Sf. Epictet şi Astion“, a spus pr. Radu Horiceanu, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, care a citit Certificatul de autentificare a moaştelor Sfinţilor Epictet şi Astion.
„Ne vom aduce aminte în fiecare an de această zi“
Înalt Preasfinţitul Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia celor două texte citite în cadrul Sfintei Liturghii din Duminica a IV-a după Paşti. „Dacă ne uităm înlăuntrul inimii noastre, constatăm că şi noi suntem slăbănogi. Avem sentimentul că suntem vii, dar există mult întuneric în inima noastră, căci orice păcat se transformă într-o moarte care se înrădăcinează în sufletul nostru“, a spus IPS Teofan. Ierom. Melchisedec Sandu, stareţul Mănăstirii Ştiubieni, şi-a exprimat bucuria pe care a trăit-o atât pentru sfinţirea paraclisului din incinta mănăstirii, cât şi pentru poposirea aici a moaştele celor trei sfinţi. „Astăzi sărbătorim două evenimente unice pentru această zonă: sfinţirea paraclisului mănăstirii noastre şi aducerea moaştelor Sf. Ap. Andrei şi ale Sf. Epictet şi Astion, acestea din urmă fiind dăruite Paraclisului «Punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului» în urma iniţiativei unui fiu al satului, pr. Radu Horiceanu. Vara trecută, când părintele a venit în satul natal, ne-a împărtăşit această năzuinţă a sa, de a interveni pe lângă IPS Teodosie pentru a aduce în satul natal moaştele Sf. Epictet şi Astion. Ne vom aduce aminte în fiecare an de această zi de 10 mai, când mănăstirea noastră a primit părticele din moaştele Sfântului Epictet şi Astion“, a spus ierom. Melchisedec Sandu, stareţul Mănăstirii Ştiubieni, care a oferit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei o icoană cu Sfântul Ierarh Teofan, iar Arhiepiscopului Tomisului - o icoană cu Sfântul Teodosie de la Brazi, care va ajunge la acesta prin intermediul pr. Radu Horiceanu. De asemenea, Mihai Dămii, ctitor al mănăstirii, a primit din partea Mănăstirii Ştiubieni o icoană cu Maica Domnului.
Piatra de temelie a Mănăstirii Ştiubieni a fost pusă în anul 1996 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ctitori fiind arhim. Varlaam Merticaru şi familia Mihai şi Ana Dămii. Lucrările de construcţie s-au încheiat în anul 2002, în timpul stăreţiei ierom. Rafael Hobincu. Pictura a fost executată de ierom. Teofan Straton între 1999-2001, în tehnica fresco.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu