miercuri, 18 septembrie 2013

„Să aduceţi copiii la sfânta biserică în zi de sărbătoare“

Enoriaşii din parohia Fundu Moldovei au participat în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Pimen, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit duminică, 15 septembrie 2013, în parohia Fundu Moldovei din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. La acest moment de rugăciune au participat numeroşi credincioşi din parohie, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în costume naţionale. La momentul împărtăşirii, numeroşi copii au primit din partea ierarhului Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Înaltpreasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre luarea şi asumarea crucii. Ierarhul a îndemnat credincioşii să lepede grija lumească şi să participe la sfintele slujbe ale Bisericii. „În vremea comunismului, bisericile erau pline de copii în duminica dinaintea începutului anului şcolar, deşi oamenii erau urmăriţi de securitate. Şcolarii erau educaţi în duhul credinţei de părinţi, chiar dacă nu se preda religia. Vă îndemn să aduceţi copiii la sfânta biserică în zi de sărbătoare. Viaţa de familie este o cruce grea, însă toate le putem face cu ajutorul lui Dumnezeu. Sufletul omului trebuie păstrat în sfinţenie, pentru că altfel îl pierdem. Trebuie să ne rugăm mai des lui Dumnezeu pentru a avea o cruce mai uşoară. Uşurarea crucii este dată de Dumnezeu. Fiecare om are greutăţile lui, pe măsura darului lui Dumnezeu“, a spus Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Pimen. Arhipăstorul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor a apreciat faptul că oamenii au venit îmbrăcaţi în portul popular. „Fericiţi sunteţi pentru că v-aţi născut pe aceste meleaguri. Costumul naţional specific acestei zone din Bucovina este deosebit de frumos“, a adăugat IPS Pimen.

Deschiderea anului şcolar la Seminarul Ortodox din Suceava

În paraclisul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei“ din Suceava a fost oficiată luni, 16 septembrie 2013, o slujbă de Te Deum prilejuită de începerea noului an şcolar. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Pimen, a conducerii liceului şi a elevilor seminarişti. Ierarhul locului a adresat cu acest prilej un cuvânt celor prezenţi în care a menţionat faptul că învăţământul urmăreşte două lucruri: formarea caracterului şi dobândirea cunoştinţelor. Diac. prof. Bogdan Hrişcă, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei“ din Suceava, a subliniat valoarea învăţământului teologic.

Niciun comentariu: