luni, 9 septembrie 2013

Manifestări religioase în Protoieria Moineşti

Oraşul Moineşti a fost, timp de două zile, gazda mai multor evenimente religioase prilejuite de Anul Omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Sâmbătă seara a fost organizată o amplă procesiune cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a slujit sâmbătă, 7 septembrie 2013, în parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Moineşti. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a sfinţit Aşezământul social „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ al acestei parohii. Construcţia a fost ridicată prin implicarea părintelui paroh Costel Mareş, care este şi protopop al Protopopiatului Moineşti, având ajutorul enoriaşilor şi sprijinul deosebit al Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul. „Noul aşezământ social filantropic va constitui încă un centru de mare importanţă, pe lângă celelalte aşezăminte deschise pe cuprinsul eparhiei“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Credincioşii care au venit la această sărbătoare au avut bucuria de a se închina la racla cu sfintele moaşte şi la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului aduse de la Catedrala arhiepiscopală din Roman, precum şi la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Trifeşti.

„Calea sfinţilor - Maica Domnului şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii noştri“

Preoţii şi credincioşii din Protopopiatul Moineşti au participat sâmbătă, 7 septembrie 2013, la procesiunea „Calea sfinţilor - Maica Domnului şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii noştri“, prilejuită de Anul Omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
În cadrul acestui pelerinaj, moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre şi icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Trifeşti şi de la Catedrala arhiepiscopală din Roman au fost purtate în procesiune pe traseul: Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Catedrala „Sfântul Nicolae“. „Sărbătoarea spirituală a debutat în comuna Zemeş, judeţul Bacău, unde PS Părinte Ioachim Băcăuanul a fost prezent în mijlocul credincioşilor din această localitate, binecuvântând începutul noului an şcolar şi al anului bisericesc. Cu această ocazie, copiii ce provin din familii defavorizate au primit din partea ierarhului ghiozdane cu rechizite pentru noul an“, a menţionat pr. Constantin Gherasim.
În seara zilei de sâmbătă, peste 90 de slujitori ai sfântului altar, împreună cu peste 4.000 de credincioşi, au participat la procesiune. La Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ a fost oficiată Vecernia, apoi s-a mers către Biserica „Sfântul Nicolae“, timp în care s-a cântat Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Cu această ocazie s-a sfinţit şi o icoană cu Maica Domnului adusă de la Muntele Athos, care va rămâne în catedrala oraşului Moineşti.
„Bucuriei darurilor oferite celor mici s-a adăugat şi prezentarea parohiilor care, din fonduri proprii, vor susţine elevi la studiu în ciclul primar, gimnazial şi liceal, atât în Moineşti, cât şi în alte localităţi. De asemenea, s-a adăugat şi promisiunea copiilor în faţa Preasfinţitului Părinte Episcop Ioachim că se vor strădui să fie nu doar modele pentru semenii lor prin comportament şi mod de viaţă, ci şi mai silitori şi aplecaţi spre studiu. Întâlnirea dintre ierarhul locului cu cei mai mici fii ai Bisericii a constituit continuarea amplului proiect «Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi», care se derulează în eparhia Romanului şi Bacăului la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul“, a mai adăugat părintele inspector Constantin Gherasim.
Duminică, 8 septembrie, catedrala oraşului Moineşti şi-a serbat al doilea hram. De la ora 8:00 a fost oficiată Utrenia, urmată de Sfânta Liturghie, iar de la ora 16:00 credincioşii au asistat la slujba Vecerniei unită cu Litia.

Niciun comentariu: