marți, 10 septembrie 2013

Liturghii arhiereşti în trei mănăstiri moldave

Biserica noastră a sărbătorit duminică, 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului. Înaltpreasfinţitul Pimen a slujit la hramul Mănăstirii Cămârzani, PS Corneliu a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Alexandru

Vlahuţă, iar PS Ioachim Băcăuanul s-a aflat în mijlocul pelerinilor de la Mănăstirea Giurgeni. 

Credincioşii din mai multe zone ale Bucovinei au participat duminică, 8 septembrie 2013, la hramul Mănăstirii Cămârzani din judeţul Suceava. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Mănăstirii Cămârzani. Arhipăstorul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor a amintit, în cuvântul de învăţătură adresat cu acest prilej, că odată zămislit, pruncul devine persoană, purtând chipul lui Dumnezeu. Ierarhul a remarcat că unii oameni recurg la avort motivând sărăcia. „Oricât s-ar înmulţi lumea pe glob, sunt atâtea mijloace pentru ca oamenii să poată trăi. Dărnicia este binecuvântarea lui Dumnezeu. La această dărnicie se adaugă munca noastră făcută cu pricepere. Dacă folosim bunurile pământeşti pentru hrana trupului, fără să risipim, este de ajuns. Cumpătarea în alimentaţie este mai sănătoasă decât îmbuibarea. Mântuitorul a atras atenţia celor care se îngrijorează că nu au ce mânca sau cu ce să se îmbrace. El le-a spus să caute mai întâi împărăţia lui Dumnezeu, iar celelalte se vor adăuga“, a explicat Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Înaltpreasfinţitul Pimen a apreciat jertfa şi hărnicia maicilor de la Mănăstirea Cămârzani, păstorită de maica Maria Deac.

PS Corneliu, la hramul Mănăstirii Alexandru Vlahuţă

Mănăstirea Alexandru Vlahuţă din judeţul Vaslui şi-a serbat duminică, 8 septembrie 2013, hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa a explicat semnificaţiile Duminicii dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, iar la final a vorbit despre sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul“ din Suceava. „Programul liturgic dedicat hramului mănăstirii noastre a început sâmbătă seara cu slujba Privegherii. La slujba Sfintei Liturghii oficiată de PS Corneliu au participat aproape 1.000 de credincioşi“, a relatat protos. Zaharia Curteanu, stareţul Mănăstirii Alexandru Vlahuţă, care a mulţumit Preasfinţitului pentru că an de an este prezent la hramul aşezării monahale pe care o păstoreşte. „Ne bucurăm că numărul pelerinilor care vin la mănăstirea noastră este din ce în ce mai mare. Avem o obşte tânără de părinţi care caută mereu să vină în întâmpinarea nevoilor credincioşilor din această zonă. Oamenii care păşesc în biserica acestei aşezări monahale se bucură mereu de frumuseţea sfintelor slujbe şi simt binecuvântarea lui Dumnezeu care se revarsă peste cei care se roagă cu multă credinţă“, a mai spus protos. Zaharia Curteanu.
PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat duminică, 8 septembrie 2013, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Giurgeni din judeţul Neamţ. Aşezarea monahală care adăposteşte o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi-a cinstit ocrotitoarea. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de pelerini din toate colţurile ţării, care s-au rugat alături de slujitorii sfântului altar şi care au ascultat cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul.

Niciun comentariu: