marți, 3 septembrie 2013

Binecuvântări arhiereşti în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Biserica parohiei Cotu Vameş, Protopopiatul Roman, a fost sfinţită duminică, 1 septembrie 2013, de trei ierarhi ai Bisericii noastre. Credincioşii prezenţi la acest eveniment au avut prilejul de a se închina la racla în care se află un fragment din moaştele Sfântului Nectarie. Tot în prima zi a anului bisericesc, a
avut loc la Buhuşi o frumoasă procesiune în cinstea Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.


Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, au sfinţit duminică, 1 august 2013, Biserica cu hramurile „Buna Vestire“ şi „Înălţarea Domnului“ a parohiei Cotu Vameş, Protopopiatul Roman. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de credincioşi, mai ales că sfântul lăcaş este cea mai impresionantă biserică din mediul rural în Eparhia Romanului şi Bacăului, de după 1990. Oamenii au trecut prin sfântul altar şi s-au închinat la moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, aduse de la Mănăstirea Radu Vodă, din Bucureşti. La finalul Sfintei Liturghii, oficiată de cei trei ierarhi, pr. paroh Sânică Palade a primit ordinul patriarhal „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pentru clerici. În acelaşi timp, ordinul patriarhal „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pentru mireni a fost înmânat lui Gianpietro Franchini, pentru implicarea în construcţia acestui lăcaş de cult.

Primul pelerinaj religios pe străzile oraşului Buhuşi

La Buhuşi a avut loc duminică, 1 septembrie 2013, o procesiune religioasă dedicată Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi începutului anului bisericesc. După cum a relatat pr. Vasile Cozma, protoiereu al Protopopiatului Buhuşi, procesiunea organizată a reprezentat o mare bucurie pentru clericii şi credincioşii din oraşul Buhuşi. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Calinic şi a Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul. Cu acest prilej au fost purtate în procesiune icoanele făcătoare de minuni de la mănăstirile Trifeşti şi Giurgeni, racla cu sfinte moaşte de la Mănăstirea Ciolpani, precum şi veşmântul Cuvioasei Parascheva de la parohia Blăgeşti. Pe esplanada din faţa Casei de Cultură a fost săvârşită o slujbă de Te Deum, iar apoi s-a mers spre Catedrala „Sfântul Nicolae“. Peste 100 de copii din Protopopiatul Buhuşi au primit, la final, ghiozdane şi rechizite din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, în cadrul proiectului „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!“, care a debutat duminică, 1 septembrie 2013.

Moaştele Sfântului Nectarie, spre închinare credincioşilor romaşcani

Racla în care se află un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, a ajuns sâmbătă, 31 septembrie 2013, la Roman. În aceeaşi zi, PS Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman.
Preasfinţia Sa l-a hirotonit întru diacon pe tânărul Andrei Adrian Gabriel, iar diaconul Iulian Gabriel Hârjan a fost hirotonit preot pe seama parohiei Zlatari-Parincea, Protopopiatul Bacău. Moaştele Sfântului Nectarie au ajuns în Eparhia Romanului şi Bacăului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. După întâmpinarea cinstitelor odoare, PS Ioachim Băcăuanul, alături de soborul slujitorilor, a săvârşit Acatistul Sfântului Ierarh Nectarie. Credincioşii, prezenţi în număr mare la acest eveniment religios, s-au închinat cu evlavie la sfintele moaşte. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a explicat, în cuvântul adresat cu acest prilej, importanţa prezenţei moaştelor Vindecătorului de cancer în Eparhia Romanului şi Bacăului.

Niciun comentariu: