sâmbătă, 28 septembrie 2013

Conferinţă dedicată Anului Omagial 2013, la Cahul

O delegaţie din Protopopiatul Sascut a efectuat, la începutul acestei săptămâni, o vizită de lucru în Mitropolia Basarabiei pentru a încheia un protocol de colaborare cu Protopopiatul Cahul. Delegaţia s-a deplasat peste Prut cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

În incinta Liceului „Mihai Eminescu“ din Cahul a avut loc luni, 23 septembrie 2013, o conferinţă cu tema „2013 - Anul Omagial al Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“. Au participat pr. Iulian Budescu, vicar administrativ al Episcopiei Basarabiei de Sud, pr. Gheorghe Untilă, protoiereul Protoieriei Cahul, pr. Ioan Pancu, protoiereul Protoieriei Căuşeni, Genţiana Şerbu, consul general al României la Cahul, Tatiana Hulub, şeful Direcţiei Generale de Învăţământ - Cahul, Valeriu Baban, şeful Centrului Metodic din Cahul, Doina Focşa, preşedintele Despărţământului Astra „Iulia Haşdeu“ - Cahul, profesori de religie din zonă şi preoţii din Protoieria Cahul. Din partea delegaţiei Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a luat cuvântul pr. Ioan Negoiţă, protopop al Protopopiatului Sascut, şi pr. Constantin Abageru.

Părintele protopop Ioan Negoiţă a transmis cu acest prilej un cuvânt din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul. „Cunoaştem faptul că Sfântul Constantin cel Mare s-a bucurat de mult succes în activitatea sa politică, reuşind să unifice din nou un imperiu dezbinat, să clădească o capitală prosperă în locul uneia aflate în declin şi să pună la respect marii adversari politici din exteriorul graniţelor, precum Imperiul Persan sau triburile germanice. Ştim, de asemenea, că era un general priceput, un administrator eficient, dar şi un om apropiat de Biserică. Era dotat cu o inteligenţă nativă şi o cultură cu mult peste nivelul multora dintre predecesorii săi care activaseră la conducerea Imperiului Roman. Priceperea împăratului Constantin cel Mare nu se reducea însă doar la activităţile politice ale imperiului. Fire practică, el încerca să înţeleagă cât mai bine de ce Biserica se confrunta cu o criză atât de puternică în perioada respectivă şi a decis să convoace Primul Sinod Ecumenic din istoria acesteia. A asigurat întreţinerea tuturor episcopilor convocaţi pe perioada cât aceştia s-au aflat în Niceea şi s-a îngrijit ca mijloacele de călătorie să le fie puse la dispoziţie. Mai mult decât atât, a decis să participe personal în cadrul lucrărilor sinodului“, a transmis Preasfinţia Sa. În luările de cuvânt s-a exprimat dorinţa de conlucrare între membrii Bisericii Ortodoxe Române de pe cele două maluri ale Prutului în direcţia accentuării valorilor spirituale şi culturale şi a tradiţiilor comune care ne leagă. Marţi, 24 septembrie 2013, delegaţia s-a deplasat în localitatea Ţiganca unde, la cimitirul eroilor români căzuţi în al Doilea Război Mondial, s-a oficiat un Parastas. Aici, pr. protopop Ioan Negoiţă a dat citire unui cuvânt din partea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul care a făcut referire la cinstirea eroilor. În după-amiaza zilei de 24 septembrie, delegaţia s-a deplasat la Chişinău unde a avut o întâlnire cu IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei. Cu acest prilej, s-a discutat despre colaborarea dintre cele două protoierii şi alte probleme legate de viaţa actuală a Bisericii noastre, cu sublinierea problemelor cu care se confruntă românii ortodocşi de dincolo de Prut. A urmat o vizită la Mănăstirea Căpriana, unde s-au depus flori şi s-a făcut o rugăciune la mormântul mitropolitului Gavriil al Chişinăului şi al Hotinului, trecut la cele veşnice la 1821. „Vizita şi-a atins scopul prin semnarea de către gazdele noastre a protocolului de colaborare, urmând ca, după semnarea acestuia şi de către PS Ioachim Băcăuanul, să trecem la punerea lui în aplicare“, a spus pr. protopop Ioan Negoiţă. (pagina 2)

Niciun comentariu: