luni, 16 septembrie 2013

Mii de credincioşi în procesiunea „Drumul Crucii“

Mănăstirea Hadâmbu aflată în comuna Mironeasa, judeţul Iaşi, a fost, timp de o zi, loc de pelerinaj pentru pelerinii din toată ţara. Oamenii au participat pe 14 septembrie 2013 la procesiunea „Dumul Crucii“, după ce au asistat la slujba arhierească.

Ziua Înălţării Sfintei Cruci a fost sărbătorită în mod deosebit la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi. Deşi se află sub ocrotirea Maicii Domnului, aşezarea monahală a cinstit pe 14 septembrie 2013 Sfânta Cruce, în prezenţa a mii de pelerini. Aceasta deoarece pe drumul care duce spre mănăstire au fost înălţate 14 troiţe, care amitesc de urcuşul Mântuitorului Hristos către Golgota. În amintirea acelui moment, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, sprijinit de fiii duhovniceşti, a ridicat cele 14 troiţe. Programul liturgic dedicat sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci a început vineri, 13 septembrie 2013, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la care au participat sute de credincioşi. Cu acest prilej, a fost scoasă în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. La miezul nopţii a fost slujită Utrenia. În dimineaţa zilei de 14 septembrie, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au săvârşit Sfânta Liturghie în altarul de vară „Izvorul Tămăduirii“. A urmat procesiunea „Drumul Crucii“, de-a lungul celor 14 troiţe, iar la final a fost sfinţit monumentul „Maica Domnului - Ocrotitoarea României“, aflat în parcarea mănăstirii. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a adresat credincioşilor un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci. De asemenea, ierarhul a făcut referire la procesiunea „Drumul Crucii“ şi la importanţa acesteia pentru pelerinii care vin să se roage la Mănăstirea Hadâmbu. După cum ne-a relatat diac. Bogdan Andrei Mocanu, la evenimentele religioase de la Hadâmbu au participat peste 2.000 de pelerini.

Hram la Spitalul de Psihiatrie Grajduri

Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci“ din cadrul Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni - Grajduri şi-a serbat sâmbătă, 14 septembrie, hramul. În ajunul sărbătorii a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoţi, iar în dimineaţa zilei de 14 septembrie a fost săvârşită Sfânta Liturghie. După cum ne-a relatat pr. Vasile Ţarcă, misionar de caritate în cadrul Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni - Grajduri, care este şi paroh al parohiei Bordea, Protopopiatul Iaşi 3, pacienţii ce s-au rugat în timpul sfintelor slujbe au primit la final pachete cu alimente. Hrana a fost pregătită în urma colectei realizate în rândul angajaţilor spitalului.

Niciun comentariu: