marți, 25 mai 2010

„Taina veacurilor. Unirea timpului cu eternitatea în rugăciunile Bisericii“, lansată la Iaşi

La Sala Polivalentă din Iaşi a avut loc, sâmbătă, lansarea cărţii "Taina veacurilor. Unirea timpului cu eternitatea în rugăciunile Bisericii", de pr. dr. Valentin Istrati. Manifestarea s-a desfăşurat în cadrul ediţiei a XVIII-a a Târgului Internaţional de Carte Librex.

Volumul "Taina veacurilor. Unirea timpului cu eternitatea în rugăciunile Bisericii" este o versiune revăzută, adăugită şi completată a tezei de doctorat pe care pr. dr. Valentin Istrati a susţinut-o la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, sub îndrumarea Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. Cartea face referire, după cum o arată titlul, la unirea timpului cu eternitatea în cultul liturgic al Bisericii Ortodoxe. Conform declaraţiei autorului, cartea, apărută la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, se numeşte "Taina veacurilor" pentru că vorbeşte despre lumina unirii omului cu Dumnezeu, fiind o analiză aprofundată a textelor Bisericii şi o hermeneutică a unirii timpului cu eternitatea în Biserica Ortodoxă. În deschiderea lansării, Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia, a vorbit despre sensurile eternităţii care "oferă o finalitate mântuitoare timpului în Biserică". "Cartea devine calea prin care autorul ne cheamă la reflecţie asupra tainei cea din veac ascunsă şi de îngeri neştiută, îndumnezeirea omului. Lucrarea este copleşitoare, şi autorul, cu o îndrăzneală nemaivăzută, cu pioşenie şi cu acribie academică, face o radiografie a virtuţilor istorice, a cronosului, dar mai mult decât atât, o analiză a valenţelor teologice", a subliniat Cătălin Jeckel.

"Biserica trăieşte un astăzi al veşniciei"

A urmat alocuţiunea ierodiaconului Serafim Pantea de la Mănăstirea Golia care a remarcat că noua apariţie editorială de la Doxologia semnată de pr. dr. Valentin Istrati "este oarecum greu de citit pentru că îl determină pe cititor să-şi pună foarte multe întrebări". "Dacă ar fi să numesc într-un fel foarte scurt şi simplu această carte aş spune că este zbaterea unui teolog ortodox de a se descoperi pe sine şi de a-L descoperi pe Dumnezeu. Pe măsură ce citeşti cartea se observă cum anume a urmărit autorul să descopere mai multe despre ce înseamnă timpul în Ortodoxie pentru noi, creştinii, şi cum anume trăim în acest timp limitat", a afirmat ierod. Serafim Pantea. Pr. conf. dr. Florin Bucescu, colaborator la Conservatorul ieşean şi slujitor la Biserica Talpalari din Iaşi, a apreciat faptul că titlul cărţii lansate este unul teologico-filosofic şi liturgic. În continuare, pr. conf. dr. Florin Bucescu a făcut referire la rugăciunea Bisericii care izvorăşte din Liturghie şi care este reprezentată în toate cărţile de cult ortodoxe. La final, pr. dr. Valentin Istrati a vorbit despre semnificaţia titlului, dar şi ce a tratat în volumul la care a lucrat timp de cinci ani. "Se numeşte "Taina veacurilor" pentru că am observat diversitatea imensă, aproape infinită, a cântărilor bisericeşti. Cât de important este momentul în care Hristos Mântuitorul vine şi Se face prezent în inima omului. Majoritatea troparelor, dacă sunt tratate cu atenţie în duhul lor originar, în limba în care au fost scrise, descoperă un tezaur dogmatic, liturgic, teologic extraordinar. Din ele aflăm că Biserica trăieşte un astăzi al veşniciei. Astfel am luat aceste mii de tropare, le-am citit nu doar în limba română, ci şi în cea greacă după care am reconfigurat teologia timpului în Biserică. Am încercat să aflu care este concepţia despre timp, despre eternitate, despre unirea dintre ele în teologia Sfinţilor Părinţi", a explicat pr. dr. Valentin Istrati.

Niciun comentariu: