marți, 18 mai 2010

Conferinţa preoţilor din Protopopiatul Botoşani

La sediul Protopopiatului Botoşani s-a desfăşurat, ieri, conferinţa semestrială cu preoţii. Şedinţa a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii săvârşită de IPS Teofan la Biserica Vovidenia din Botoşani.

Biserica Vovidenia din Botoşani a fost arhiplină ieri, când Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit aici Sfânta Liturghie. Din soborul de preoţi au făcut parte şi pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, şi pr. Bogdan Racu, referent în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor. La finalul slujbei, IPS Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură. A urmat conferinţa cu titlul "Preotul şi enoriaşii săi, apărători şi mărturisitori ai dreptei credinţe", susţinută de pr. Marius Babiuc de la parohia Siliştea, care a avut loc la sediul Protopopiatului Botoşani. "După expunerea referatului, Părintele Mitropolit Teofan i-a invitat pe preoţi să intervină cu exemple din experienţe proprii, cu propuneri privind metode concrete de îmbunătăţire a relaţiei dintre preot şi credincioşi. În acelaşi timp s-a insistat pe aspectul prezenţei preotului în casa credincioşilor prin vizitele pastoral-misionare. Au fost foarte multe luări de cuvânt, Înalt Preasfinţitul răspunzând fiecărui preot în parte. Ne-am notat o gamă variată de lucruri pe care noi poate nu le-am aplicat sau asupra cărora va trebui să revenim pentru că sunt de actualitate şi impuse de relaţia de astăzi dintre preot şi credincioşi", ne-a relatat pr. protopop Lucian Leonte. Întrunirea a continuat cu discutarea mai multor probleme administrative pe care preoţii le întâmpină în parohii, iar apoi s-au desfăşurat audienţele. În după-amiaza zilei de ieri, Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a efectuat vizite pastorale în parohiile Cătămăreşti Deal, Ipoteşti, Cătămăreşti Vale şi Stânceşti din Protopopiatul Botoşani, pentru a oferi sfântul antimis.

Biserica Vovidenia din Botoşani a fost construită în anul 1835 de către boierii Manole şi Varlam Cârstea, pe locul unui vechi sfânt lăcaş din lemn, în jurul căruia era cimitirul oraşului. Biserica nu a fost niciodată pictată, iar catapeteasma este cea originală şi a fost îmbrăcată în foiţă de aur. În jurul bisericii, la începutul sec. al XX-lea, a funcţionat prima şcoală de cântăreţi bisericeşti din Botoşani. Între anii 1951 şi 1971 a fost închisă, iar până în anul 1992 parohia a fost, pe rând, filie a parohiilor „Sfântul Dimitrie“ şi „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani. Biserica Vovidenia este monument istoric şi una dintre cele mai mari biserici din Botoşani.

Niciun comentariu: