luni, 17 mai 2010

Biserica „Sf. Ierarh Nicolae“ din Bodeşti, resfinţită după 125 de ani

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a resfinţit, ieri, Biserica "Sf. Ierarh Nicolae" din parohia Bodeşti, Protopopiatul Piatra Neamţ. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaş.

Credincioşii din localitatea Bodeşti, dar şi cei din parohiile dimprejur s-au adunat, ieri, la Biserica "Sf. Ierarh Nicolae", care a fost resfinţită după 125 de ani, când a fost sfinţită prima dată. Construcţia lăcaşului de închinăciune a început în anul 1875, fiind sfinţită după cucerirea independenţei de stat a României, în anul 1885, de către episcopul Huşilor, Silvestru Bălănescu. Pictura a fost executată de către pictorul Nicolae Săvinescu. Catapeteasma este sculptată din lemn de tei, fiind restaurată între anii 2000-2005. Pridvorul sfântului lăcaş fusese adăugat între anii 1909-1910 şi pictat în anul 2004, faţada fiind executată în anul 1992. Între anii 1995-2000 s-a ridicat casa parohială pentru două familii, iar între anii 2008-2009 a fost construită casa de prăznuire şi s-au pavat aleile din curtea sfântului lăcaş. Lucrările au fost coordonate şi susţinute de către pr. Ioan Burlea, pr. Adrian Jipa, consiliul parohial, Consiliul Local Bodeşti, dar şi de credincioşi.

"Sunt bucuroasă pentru că am reuşit să mă închin sfintei mese"

În sunetul clopotelor şi al cântării "Pre Stăpânul", soborul de preoţi şi diaconi, alături de copiii îmbrăcaţi în costume naţionale şi de mulţimea de credincioşi, l-a întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan. Apoi a început slujba de resfinţire, mai întâi la exterior, continuând cu târnosirea sfintei mese. După ce soborul de preoţi s-a închinat mesei sfântului altar, au urmat credincioşii, atât bărbaţi, cât şi femei. Pentru cei mai mulţi creştini, trecerea prin sfântul altar reprezintă un moment deosebit de emoţionant. "Trecerea prin sfântul altar este un lucru creştinesc pe care e bine să-l facem. Sunt bucuroasă pentru că am reuşit să mă închin sfintei mese, locul în care Sfântul Duh se pogoară asupra pâinii şi a vinului, prefăcându-le în Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. M-am rugat pentru sănătatea şi luminarea minţii copiilor şi nepoţilor mei", a spus Tatiana Dascălu din Bodeşti. "Am simţit o uşurare când am trecut prin sfântul altar, mai ales că am avut şi noi voie să intrăm. Ne-am rugat pentru sănătatea noastră şi a copiilor", a declarat Ana Savin din localitatea Oşlobeni, comuna Bodeşti.

Testamentul unităţii lăsat de Mântuitorul Hristos

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi, lângă lăcaşul de cult resfinţit. Corul "Imperialii" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Împăraţi Constantin şi Elena" din Piatra Neamţ a oferit răspunsurile la strană. După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre testamentul pe care l-a lăsat Mântuitorul Hristos lumii. "Hristos s-a rugat ca om, deşi era şi Dumnezeu adevărat, lui Dumnezeu Tatăl pentru apostoli şi pentru toţi creştinii ca să aibă viaţa veşnică. "Şi aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis" (Ioan 17, 3). Mântuitorul Hristos lasă acest testament pentru "ca să fie deplină bucuria" Lui întru dânşii. Ce bucurie poate să fie în inima unui om care nu-L cunoaşte pe Dumnezeu, care nu se deschide spre harul care zideşte bucuria înlăuntrul omului. Hristos mai roagă pe Dumnezeu Tatăl ca toţi să fie una, creştinii să fie uniţi în credinţă, nădejde şi dragoste", a explicat IPS Teofan, care a mai amintit faptul că în calendarul Bisericii noastre au fost pomeniţi, ieri, Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic. După Sfânta Liturghie, pr. Dumitru Ailincăi, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamţ, a citit hrisovul de resfinţire, după care au fost susţinute mai multe alocuţiuni. Părintele paroh Ioan Burlea şi pr. slujitor Adrian Jipa au primit rangul de iconom stavrofor, în timp ce alţi credincioşi, care s-au evidenţiat în susţinerea lucrărilor de reconsolidare a bisericii, au primit distincţii de vrednicie.

Niciun comentariu: