vineri, 28 mai 2010

Societatea Ortodoxă a Femeilor Române a aniversat 100 de ani

În Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe", vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi, a avut loc, ieri, o slujbă de Te Deum prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR). De la ora 10:00 a debutat un congres dedicat acestei aniversări, la care au participat delegaţi ai SOFR din toată ţara.

Slujba de Te Deum din Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe" a fost săvârşită de arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. Apoi, în Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a rostit un cuvânt de binecuvântare a lucrărilor congresului SOFR la împlinirea a 100 de ani de existenţă. "Puţine instituţii din ţară pot spune că au 100 de ani de existenţă, chiar dacă vreme de jumătate de secol SOFR a funcţionat în clandestinitate. Trei elemente au fost vizibil prezente în viziunea Bisericii după război şi înainte de 1990: preotul de parohie, sfinţitor al comunităţii parohiale, sihastrul din mănăstire, care se roagă pentru lume, şi femeia care-şi duce copilul la biserică. În această ultimă formă de misiune extrem de evidentă, SOFR şi-a continuat misiunea. Se cuvine să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru această sută de ani care a trecut. Cred că în rugăciunea de dimineaţă i-aţi purtat în gânduri şi v-aţi rugat pentru iertarea păcatelor celor care au făcut parte din SOFR. Mâine dimineaţă (n.r. astăzi), după slujba Sfintei Liturghii de la Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe", vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi, vom citi o rugăciune de dezlegare arhierească pentru toate doamnele care au lucrat în SOFR şi care nu mai sunt printre noi şi o rugăciune de cerere pentru cele care sunt implicate în lucrarea de trăire, apărare şi mărturisire a Sfintei Evanghelii şi a dreptei credinţe", a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a continuat cuvântul prin a explica chemarea pe care o au creştinii botezaţi, de a-L mărturisi pe Hristos.

Mandatul persoanelor botezate

"Sf. Ap. Petru, într-una din scrierile sale, spune: "Iar voi sunteţi seminţie aleasă, preoţie împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu, ca să vestiţi în lume bunătăţile Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată" (I Petru 2, 9), arătând prin acest cuvânt care este rolul celor care sunt botezaţi în numele Sfintei Treimi. Tot cel botezat în numele lui Hristos face parte din preoţia împărătească. La botez omul se îmbracă într-un veşmânt de sacerdot pentru că acolo el jură să se lepede de puterea întunericului şi să se unească cu Hristos. Acesta este mandatul pe care îl aveţi ca persoane botezate în Biserica lui Hristos. Îl rog pe Dumnezeu să binecuvinteze pe toate vestitoarele Învierii lui Hristos", a mai adăugat Părintele Mitropolit Teofan. În continuare, au fost rostite mai multe alocuţiuni şi comunicări care au făcut referire la istoricul SOFR. z

SOFR - filiala Iaşi, reînfiinţată în anul 1994

Congresul SOFR de la Iaşi vine în continuarea celor care au fost organizate de această societate destul de bine cunoscută şi cu activitate care îi permite să fie apreciată. În luna mai a anului 1910, un grup de doamne entuziaste, sub patronajul Bisericii noastre strămoşeşti şi cu sprijinul acordat de Casa Regală, a hotărât să-şi unească forţele. Astfel a luat fiinţă Societatea Naţională a Femeilor Române. La început avea sediul doar în Bucureşti, ulterior au luat fiinţă filiale în toate oraşele ţării. Ultimul congres a avut loc în anul 1938. "SOFR - filiala Iaşi s-a reînfiinţat în anul 1994, cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Au fost doamne care, auzind de reînfiinţarea SOFR, au constatat că au fost fie membre, fie au urmat şcoli ale societăţii", ne-a relatat Margareta Vlad, preşedintele Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române din Iaşi.

Niciun comentariu: