vineri, 21 mai 2010
„Părintele Dimitrie Bejan, mărturisitor al credinţei ortodoxe“, la a IV-a ediţie
Protopopiatul Hârlău şi Liceul Teoretic "Ştefan cel Mare" din Hârlău au organizat, ieri, a IV-a ediţie a simpozionului "Părintele Dimitrie Bejan, mărturisitor al credinţei ortodoxe". Cu această ocazie a avut loc o expoziţie de icoane, dar şi două concursuri religioase.
Manifestarea din acest an s-a desfăşurat sub titlul "Părintele Dimitrie Bejan, mărturisitor al credinţei ortodoxe". Au participat preoţi, profesori şi elevi de la şcolile din Hârlău. În debutul simpozionului moderat de prof. Mirela Purcel de la Liceul "Ştefan cel Mare" din Hârlău, prof. Aurel Năicu, directorul şcolii, a subliniat câteva repere din viaţa părintelui Dimitrie Bejan. Apoi au luat cuvântul pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, prof. Ştefania Burican, pr. Gheorghe Bogos de la parohia Sineşti, după care eleva Andreea Curcă a prezentat un referat. În continuare a avut loc un program de cântece, poezii şi o scenetă care a ilustrat viaţa grea a celor care au suferit în temniţele comuniste, dar şi tragicul lor sfârşit prin execuţie. Prof. Alexa Puşa a prezentat un material despre prigoana împotriva Bisericii Ortodoxe Române din timpul perioadei comuniste. "Despre părintele Dimitrie Bejan a vorbit foarte frumos ucenicul acestuia, pr. Emil Ojog de la parohia Bivolari, Protopopiatul Iaşi 1. A urmat o prezentare în Power Point a studentului Ştefan Chele de la Facultatea de Istorie a Universităţii "Al. I. Cuza", dar şi a altor studenţi de la această facultate", ne-a relatat pr. protopop Nicolae Crăciun.
Sesiune de comunicări despre represaliile comunismului, în 2011
La manifestare a fost prezentă şi nepoata părintelui Bejan, Cornelia Achiţei. Pr. Gheorghe Păltinel de la parohia "Sf. Vasile" din Hârlău a vorbit despre lucrarea părintelui Dimitrie Bejan după mutarea lui la Domnul, urmând ca mai apoi, alţi invitaţi să ia cuvântul pe aceeaşi temă. Cu acest prilej a fost organizată expoziţia de icoane pe lemn realizată de elevii Liceului Teoretic "Ştefan cel Mare", iar la final a avut loc un concurs de pictură de icoane cu tema "Patimile, răstignirea, moartea şi Învierea Mântuitorului" şi un concurs de poezie religioasă. După premierea participanţilor a avut loc slujba de parastas a părintelui Dimitrie Bejan. "Au fost primite şi două propuneri pe care noi, organizatorii acestui simpozion, le-am însuşit, şi anume ca anul viitor, cu prilejul celei de-a V-a ediţii a manifestărilor dedicate părintelui Dimitrie Bejan, să aibă loc o sesiune de comunicări a Facultăţii de Istorie din Iaşi cu privire la represaliile comunismului asupra preoţilor şi a poporului. O altă propunere a fost ca preoţii din Hârlău şi din parohiile limitrofe să adune mărturii de la credincioşii care l-au cunoscut pe pr. Dimitrie Bejan. Pe baza acestor mărturii se va edita o broşură pentru cei care nu au avut ocazia să-l cunoască pe pr. Bejan", a mai adăugat pr. protopop Nicolae Crăciun.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu