vineri, 14 mai 2010

Bisericile Înălţării Domnului din Moldova

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, astăzi, praznicul Înălţării Domnului. Mii de pelerini sunt aşteptaţi să participe la slujba de hram a Mănăstirii Neamţ, dar şi la alte biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Tot astăzi, vor avea loc mai multe manifestări religioase dedicate Zilei Eroilor.

Programul liturgic de la Mănăstirea Neamţ a început aseară, 12 mai, cu slujba Privegherii oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de alţi ierarhi ai Bisericii noastre. Astăzi, începând cu ora 8:30, la Aghiazmatarul din faţa mănăstirii, se va săvârşi slujba Aghezmei mici, care va fi precedată de procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Biserica "Înălţarea Domnului". "Din biserica ridicată de Sf. Voievod Ştefan cel Mare vom ieşi spre Aghiazmatar, unde soborul de ierarhi şi preoţi va oficia slujba sfinţirii apei. După cuvântul de învăţătură vom merge cu toţii în incinta mănăstirii, unde, pe o scenă special amenajată, va fi săvârşită Sfânta Liturghie. Apoi, se va face pomenirea eroilor neamului", a declarat arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ.

Sărbătoare la două mănăstiri ieşene

În Iaşi, îşi serbează astăzi hramul Mănăstirile Golia şi Galata. Aşezământul ecleziastic de la Mănăstirea Golia se prezintă ca o fortăreaţă tipic medievală. Vechea biserică a mănăstirii a fost ridicată în secolul al XVI-lea de familia Golia. Actuala biserică, construită de Vasile Lupu, refăcută în perioada 1650-1653 şi terminată în 1660 de fiul său, Ştefăniţă, se deosebeşte în totalitate de specificul bisericilor ortodoxe moldoveneşti, atât ca formă a construcţiei, cât şi ca arhitectură. Din anul 2008, Ansamblul monumental istoric Mănăstirea Golia este cuprins într-un amplu proces de restaurare şi consolidare. După cum ne-a declarat arhim. Vitalie Danciu, stareţul mănăstirii, se execută lucrări la biserică, turnul-clopotniţă, cele patru turnuri de colţ, ziduri, Casa Creangă, cişmeaua, linia de tramvai, parcarea din faţă ş.a. Lucrările se vor finaliza în luna august anul acesta, iar sfinţirea şi inaugurarea lor se vor face în octombrie 2010, în cadrul hramului Sfintei Parascheva de la Iaşi. Mănăstirea Galata a fost ctitorită în secolul al XVI-lea de Petru Şchiopul, primul basarab pe tronul muşatinilor. În anul 1863, Mănăstirea Galata a devenit închisoare militară, în anul 1865, în incinta mănăstirii, a funcţionat o şcoală de sericicultură, iar în anul 1996 a fost reînfiinţată ca mănăstire de călugăriţe. Tot astăzi îşi mai serbează hramul Biserica "Înălţarea Domnului" - CUG, din Protopopiatul Iaşi 2, Biserica "Înălţarea Domnului" din municipiul Paşcani, Catedrala "Înălţarea Domnului" din Bacău, Biserica "Înălţarea Domnului" din Bârlad, iar în Protopopiatul Huşi va fi sărbătoare la două biserici. În judeţul Suceava va fi praznic astăzi la Biserica "Înălţarea Domnului" - Burdujeni, Suceava, şi la Mănăstirea Mestecăniş.

Niciun comentariu: