marți, 25 mai 2010

Concertul „Să mulţumim Domnului“ a deschis inimile spre Pogorârea Sfântului Duh

Corul bărbătesc "Mitropolitul Iosif Naniescu" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi a susţinut duminică, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, concertul "Să mulţumim Domnului". Lucrările muzicale au fost prezentate în şase momente de către pr. Bogdan Ţifrea, redactor-şef al postului Radio TRINITAS, redacţia din Iaşi.

Ieşenii au participat, în urmă cu două zile, la concertul Corului bărbătesc "Mitropolitul Iosif Naniescu", dirijat de arhid. Gabriel Nastasă, asistent suplinitor la disciplina Muzică bisericească şi Ritual în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi. În deschiderea momentului muzical, protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, a făcut referire la titlul concertului şi la primul verset din Psalmul 146. "Titlul concertului ne duce cu gândul la o lucrare de mulţumire, pentru ceva de care am avut parte şi care ne-a împlinit şi pe noi. Pentru noi, creştinii, mulţumirea se vădeşte prin aceea că se cântă lui Dumnezeu, spre zidirea oamenilor. Psalmistul spune "Lăudaţi pe Domnul că bine este a cânta; Dumnezeului nostru plăcută Îi este cântarea" (Psalmul 146, 1). Acest cuvânt ne încredinţează că atunci când voim să-I mulţumim Domnului pentru toate câte ne-a dat nouă, se cuvine să-I cântăm", a spus protos. Hrisostom Rădăşanu. A urmat cuvântul părintelui Bogdan Ţifrea, care a amintit că manifestarea din ajunul sărbătorii Sfintei Treimi se încadrează într-o serie mai amplă de manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de existenţă a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi. Pr. Ţifrea a spus câteva cuvinte şi despre Corul bărbătesc "Mitropolitul Iosif Naniescu", format din 31 de membri care s-au reunit, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, în anul 2009, când au susţinut primul concert oficial cu prilejul pelerinajului de Florii.

"Când voim să-I mulţumim Domnului, se cuvine să-I cântăm"

La finalul concertului, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a vorbit celor prezenţi despre folosul cântării aduse ca jertfă înaintea lui Dumnezeu. "Tinerii din această seară, studenţi ai Facultăţii noastre de Teologie şi ai Conservatorului ieşean, coordonaţi de arhid. Gabriel Nastasă, ne-au ajutat să ne înscriem în demersul universal al pământului care aduce laudă cerului. Îi mulţumim lui Dumnezeu că printre alte daruri pe care le-a oferit fiinţei umane este şi darul cântării. Îl lăudăm pe Dumnezeu nu pentru că El are nevoie de lauda noastră, ci pentru că noi, pe aripa cântării, avem nevoie să urcăm spre cer. Cântarea îl ajută pe om să-şi înmoaie sufletul, să-şi descreţească fruntea, să-şi încălzească inima pentru ca Duhul Sfânt să pătrundă în adâncimea fiinţei umane. Cele 18 cântări ne-au ajutat ca inima noastră să se deschidă spre Pogorârea Sfântului Duh", a spus IPS Teofan, care a mulţumit arhidiaconului Gabriel Nastasă şi studenţilor pentru concertul pe care l-au susţinut, îndemnându-i ca misiunea prin cântare să le fie mandatul prin care să-L aducă pe Hristos în inima oamenilor.

Niciun comentariu: