sâmbătă, 8 mai 2010

„Preotul şi credinciosul să se adâncească tot mai mult în taina Evangheliei“

În Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi a avut loc, joi 6 mai 2010, conferinţa de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Iaşi 2 cu tema "Preotul şi enoriaşii săi, apărători şi mărturisitori ai dreptei credinţe". Întrunirea a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe", vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi.

Preoţii din Protopopiatul Iaşi 2 au participat, ieri, la prima conferinţă semestrială, care a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor. De dimineaţă, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de 14 preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe", vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi. Răspunsurile la strană au fost date de preoţii Protopopiatului Iaşi 2. În cadrul slujbei, tânărul George Porfir a fost hirotonit diacon. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a amintit faptul că în jurul sfântului lăcaş în care s-a oficiat Sfânta Liturghie odihnesc trupurile mai multor arhierei ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. În acelaşi timp, IPS Teofan a amintit de hirotonia întru diacon a tânărului George Porfir. "Îl rugăm pe Dumnezeu să dăruiască părintelui ceea ce Sfânta Evanghelie citită astăzi a arătat, şi anume "haina păstorului celui bun". Păstorul cel bun primeşte în mâna sa pe credincioşi, cu năzuinţe, cu păcate, cu rugăciune multă, sau cu îndoială şi necredinţă. Păstorul cel bun, într-o formă sau alta, doreşte să păstreze sau să aducă oile sale în staul", a spus IPS Părinte Teofan.

Modalităţile de apărare a dreptei credinţe

A urmat conferinţa semestrială, în debutul căreia pr. Vilie Doroşincă, protoiereul Protopopiatului Iaşi 2, a mulţumit Arhipăstorului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru grija părintească pe care o poartă faţă de preoţii şi credincioşii din Arhiepiscopia Iaşilor şi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. "Iată, această grijă s-a împlinit şi astăzi, ca şi altă dată, prin bunăvoinţa Înalt Preasfinţiei Voastre de a fi în mijlocul nostru în cadrul Sfintei Liturghii în vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi. Acest lucru dovedeşte încă o dată grija pe care o aveţi pentru noi şi pentru toţi cei care slujesc Biserica", a menţionat pr. protopop Vilie Doroşincă. Părintele Mitropolit Teofan a remarcat faptul că întrunirile din acest an sunt legate de "Anul omagial al Crezului ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române". "Nu mi-a fost uşor să aleg un subiect care să cuprindă aceste două comemorări şi care să aibă o legătură cu ceea ce împlineşte preotul la parohie alături de enoriaşii săi. Avem multe datorii de împlinit, însă cea esenţială este ca preotul şi credinciosul să se adâncească tot mai mult în taina Evangheliei, să o apere cu modalităţi specifice prezenţei în biserică, preoţia sacramentală şi cea universală, şi să mărturisească această credinţă în interiorul parohiei şi în afara ei", a reliefat IPS Teofan. Referatul cu tema "Preotul şi enoriaşii săi, apărători şi mărturisitori ai dreptei credinţe" a fost prezentat de către pr. Mihail Roşu de la parohia Pocreaca. "Tema este actuală şi se doreşte a fi o mărturisire a învăţăturilor Simbolului de credinţă, tratând în acelaşi timp modalităţile de apărare a acestor învăţături în faţa tendinţelor şi învăţăturilor atee de astăzi care sunt în disonanţă cu Ortodoxia. Mi-am propus prin această temă să conturez un program misionar apologetic, cules din manualele de apologetică ale marilor apologeţi români şi străini", a rezumat în preambulul expunerii pr. Mihail Roşu.

Niciun comentariu: