vineri, 14 mai 2010

Sărbătoarea Înălţării Domnului la Mănăstirea Neamţ

Peste 5.000 de pelerini au participat, ieri, la slujba hramului Mănăstirii Neamţ. Aşa cum este tradiţia, Sfânta Liturghie este precedată de slujba Aghezmei mici, oficiată în faţa Aghiazmatarului din afara mănăstirii.

Pelerinii şi-au îndreptat paşii şi în acest an către Mănăstirea Neamţ, a cărei biserică, ridicată de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, şi-a serbat hramul. Încă de la primele ore, oamenii au mers mai întâi în biserică, s-au închinat moaştelor Sfântului Necunoscut, dar şi icoanelor de pe catapeteasmă. Apoi, au aşteptat să înceapă slujba de sfinţire a apei celei mici din faţa Aghiazmatarului, cu o arhitectură unică, circulară, aflat lângă aşezarea monahală. Soborul de ierarhi, format din Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, ca delegat din partea PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a pornit de la stăreţia mănăstirii spre Aghiazmatar, unde, pe o scenă special amenajată, a fost oficiată slujba sfinţirii apei celei mici. Cei peste 5.000 de credincioşi, tineri, bătrâni sau copii, au umplut parcarea de la intrarea în incinta mănăstirii, rostind, alături de preoţi şi cântăreţi, rugăciunile şi cântările specifice. Pe scena din faţa Aghiazmatarului, doi preoţi au ţinut pe braţe icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

"Dacă vom lua această sfântă apă cu credinţă, ne vom sfinţi sufletele"

Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre faptele de milostenie pe care creştinii sunt chemaţi să le facă pentru a şedea de-a dreapta tronului ceresc, dar şi despre cum pot oamenii să dobândească viaţa de sfinţenie. "În primul rând ne sfinţim viaţa prin împărtăşirea cu Trupul Mântuitorului Hristos. Un alt mijloc de sfinţire a vieţii noastre este Agheazma. Avem atâta credinţă în această lucrare de sfinţire a vieţii noastre de către Dumnezeu încât alergăm la aceste mijloace cu multă râvnă. Ştim că, dacă vom lua această sfântă apă cu credinţă, ne vom sfinţi sufletele noastre. Fără credinţă nu putem fi plăcuţi lui Dumnezeu. Credinţa înseamnă comuniunea noastră cu Dumnezeu. Omul se poate apropia de Dumnezeu prin sfinţirea vieţii în fiecare zi", a explicat Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Credincioşii au fost stropiţi de către ierarhi şi preoţii slujitori cu Agheazmă, iar apoi, procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a continuat spre incinta mănăstirii.

Tradiţia participării la hramul Mănăstirii Neamţ

Pe un podium special amenjajat lângă ctitoria Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, alături de ceilalţi ierarhi şi de soborul de 35 de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. Şi aici, pelerinii au continuat să se roage pentru sufletele lor şi ale celor ce s-au mutat din această lume. Unii au stat în picioare, alţii s-au aşezat în genunchi pe iarbă, iar alţii s-au bucurat de priveliştea frumoasă din cerdacurile ce încadrează aşezarea monahală. Sărbătoarea s-a bucurat de prezenţa mai multor persoane, clerici şi mireni, care fie au vieţuit în Mănăstirea Neamţ, fie s-au ataşat de-a lungul timpului de aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu. O tradiţie este ca la acest hram să participe profesorii, elevii şi absolvenţii Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ. O parte dintre seminarişti s-au alăturat rugăciunilor din timpul Sfintei Liturghii, oferind răspunsurile liturgice. În cadrul slujbei de hram, monahul Macarie Ionescu de la Mănăstirea Neamţ a fost hirotonit ierodiacon.

După Înviere, Hristos propovăduia împărăţia cerurilor

După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a adresat credincioşilor un cuvânt de folos duhovnicesc în care a amintit faptul că, după Înviere şi înainte de Înălţare, Mântuitorul Hristos vorbea ucenicilor "cele despre împărăţia lui Dumnezeu" (Fapte 1, 3). "Împărăţia lui Dumnezeu este mesajul lăsat lumii de către Mântuitorul Hristos spre a fi dobândită de toţi cei care se regăsesc în numele Lui. Împărăţia lui Dumnezeu este primită în inima celui care se deschide pe sine spre slava Preasfintei Treimi. Mântuitorul Iisus repetă un cuvânt pe care l-a rostit înainte de patima şi răstignirea sa: "Ioan a botezat cu apă, iar voi veţi fi botezaţi cu Duhul Sfânt, nu mult după aceste zile" (Fapte 1, 5). Astfel, Mântuitorul le făgăduieşte ucenicilor că asupra lor se va pogorî Sfântul Duh. Împărăţia cerurilor, cea dinlăuntrul nostru, nu se poate desăvârşi decât prin puterea Sfântului Duh. Mântuitorul începe misiunea Sa de la Iordan prin rostirea cuvintelor "Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor". Iată că, înainte de Înălţare, Domnul Iisus spune că moartea şi Învierea Sa s-au împlinit pentru ca în numele Lui pocăinţa spre iertarea păcatelor să se propovăduiască până la sfârşitul veacurilor", a explicat IPS Teofan.

Moment artistic al grupului de copii "Şezătoarea"

În timp ce soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi s-a împărtăşit, grupul de copii "Şezătoarea" din localitatea Vânători - Neamţ a oferit un scurt moment de cântece şi poezii, dedicat Zilei Eroilor. "Venim cu drag la această sărbătoare de la Mănăstirea Neamţ, mai ales pentru faptul că azi este Ziua Eroilor. Atunci când îi pomenim pe eroi este ca şi cum ai face ceva pentru sufletul tău. Dumnezeu ne-a ajutat să obţinem foarte multe rezultate frumoase. Sunt deosebit de emoţionată pentru faptul că Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan mi-a oferit o icoană cu Maica Domnului", a spus înv. Angelica Iaţeşen, coordonatoarea grupului. După slujba de parastas pentru eroii neamului, oficiată de ierarhii prezenţi, arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, a mulţumit arhiereilor care au săvârşit Sfânta Liturghie pentru prezenţă, remarcând faptul că la sărbătoarea de ieri s-au comemorat înaintaşii care de-a lungul vremii au luptat pentru apărarea şi mărturisirea credinţei, dar şi pentru apărarea patriei.

Niciun comentariu: