Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci“ din cartierul ieşean Nicolina, din Protopopiatul Iaşi 2, şi-a serbat ieri hramul. Programul liturgic a început încă de duminică seara, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la care a participat un sobor de 21 de preoţi, din care au făcut parte şi pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, care a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. „Sfânta Cruce aduce o bucurie desăvârşită pentru toţi credincioşii noştri ortodocşi. Peste 1.000 de enoriaşi au participat la hramul bisericii noastre, bucurându-se de împreună-rugăciunea unui sobor numeros de preoţi. Toţi cei care au participat seara la slujba Vecerniei au primit câte un pacheţel cu alimente. Ieri a fost oficiată slujba Utreniei şi slujba Sfintei Liturghii, iar la final a avut loc o agapă creştină“, a declarat pr. paroh Constantin Grigore, consilier juridic al Centrului Eparhial Iaşi.
Hram a fost ieri şi la Mănăstirea Râşca din judeţul Suceava. Duminică seara a avut loc slujba Privegherii, urmând ca ieri programul liturgic să continue cu slujba Ceasurilor, a Acatistului şi Sfânta Liturghie, la finalul căreia pelerinii au participat la o agapă creştină.
În cadrul slujbei de hram din filia Perchiu a parohiei Gâleşti, Protopopiatul Oneşti, copiii au participat, înainte de a merge la şcoală, la Sfânta Liturghie în cadrul căreia s-au împărtăşit. „Credincioşii noştri păstrează tradiţia şi rânduiala Bisericii şi au pregătit mâncare de post. Se mai obişnuieşte ca de hram rudele să se întâlnească între ele“, ne-a relatat pr. paroh Marian Minea.
Sfinţire de troiţă în parohia „Sfântul Nectarie“
În parohia „Sfântul Nectarie“ din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 1, a avut loc ieri sfinţirea unei troiţe de către un sobor de preoţi condus de pr. paroh Petrică Lehaci. Târnosirea troiţei a avut loc după oficierea Sfintei Liturghii la Biserica „Sfântul Nectarie“. Credincioşii prezenţi la această slujbă au fost stropiţi cu Agheazmă, iar la final s-au închinat lemnului Sfintei Cruci sfinţit. „Ne bucurăm că s-a ridicat această troiţă, întrucât oamenii, când trec pe lângă ea, îşi fac cruce şi spun o rugăciune, fiind astfel sensibilizaţi şi ceilalţi enoriaşi“, a explicat pr. paroh Petrică Lehaci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu