luni, 14 septembrie 2009

„Am venit la Roman să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru că 601 ani aici s-a mărturisit credinţa ortodoxă“

Patriarhul Daniel, care, timp de o săptămână, s-a aflat în Moldova, a sosit la Catedrala episcopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Roman sâmbătă, 12 septembrie, unde a fost întâmpinat de PS Ioachim Băcăuanul, de un sobor impresionant de preoţi şi de sute de credincioşi. Pe drumul de la poarta vechii aşezări episcopale până la catedrală, Părintele Patriarh, Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan şi ceilalţi ierarhi prezenţi i-au binecuvântat pe romaşcani. În vechea biserică închinată Ocrotitoarei Moldovei a avut loc o slujbă de Te Deum pentru PF Patriarh Daniel, oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, care a adresat la final un cuvânt de bun-venit, în care şi-a manifestat bucuria de a-l avea în Catedrala episcopală din Roman pe Întâistătătorul Bisericii noastre: „Aţi binevoit ca periplul moldav să-L încheiaţi la Roman. Aţi intrat în cetatea noastră muşatină tocmai în ziua când se împlinesc doi ani de rodnică activitate în fruntea Bisericii noastre, să o petreceţi în una dintre cele mai vechi eparhii din Patriarhia Română“, a spus PS Ioachim Băcăuanul, care a adresat bun-venit şi Mitropolitului Teofan, precum şi celorlalţi ierarhi.

„Momentul recunoştinţei este o lucrare sfântă“

PF Părinte Daniel a rostit apoi un cuvânt în care a vorbit despre mulţumirea pe care oamenii trebuie să o îndrepte către Dumnezeu, pentru a recunoaşte darurile Sale. „Când mulţumim lui Dumnezeu, recunoaştem darurile Sale, iar apoi putem cere alte daruri. Recunoştinţa este liantul dintre daruri, pentru ca ele să devină ziditoare şi noi să creştem duhovniceşte. Noi am venit aici, la Roman, pentru a mulţumi lui Dumnezeu că timp de 601 ani în această eparhie s-a mărturisit credinţa ortodoxă, s-a păstrat unitatea Bisericii şi a rodit cultura creştină izvorâtă din credinţă, din rugăciune. Anul trecut trebuia să arătăm recunoştinţă faţă de această Episcopie, dar a fost prin voia lui Dumnezeu ca, mai întâi, să arate recunoştinţă eparhia însăşi în faţa lui Dumnezeu. Momentul recunoştinţei este o lucrare sfântă, sacră, de demnitate şi misionară. Când arătăm recunoştinţă faţă de Dumnezeu, nu diminuăm, ci creştem. Oamenii care nu mulţumesc pentru darurile primite şi nu recunosc vrednicia înaintaşilor scad, cad şi decad din demnitatea de om. Ceea ce a hotărât Sfântul Sinod este o prelungire a serbărilor de anul trecut, este o continuare firească şi o împlinire necesară. Poate că unii se întreabă de ce a trebuit să treacă 601 ani până când o Episcopie să fie ridicată la rang de Arhiepiscopie. E foarte greu de răspuns. Poate că uneori Dumnezeu vrea să ne arate că nu numai realizările, ci şi multa răbdare întru smerenie este necesară ca parfum şi arvună a veşniciei şi a tainei mântuirii“, a menţionat PF Daniel.

A urmat sfinţirea vilelor „Episcop Lucian Triteanul“, din grădina Centrului Eparhial Roman, slujbă ce a fost oficiată de Patriarhul României, care a înmânat, la final, mai multe distincţii de vrednicie „Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României“, oferind în acelaşi timp câte o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos pentru cele două case sfinţite. PS Ioachim Băcăuanul i-a oferit Părintelui Patriarh Daniel o icoană cu Maica Domnului.

Niciun comentariu: