joi, 24 septembrie 2009

„Acest proiect urmăreşte să aducă cuvântul lui Dumnezeu în inima copiilor“

În Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iaşi a avut loc ieri Colocviul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, organizat de Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. La final, preoţii participanţi au primit aparatură tehnică necesară pentru desfăşurarea orelor de cateheză şi înfiinţarea de centre catehetice pentru formarea preoţilor.

La această întrunire a participat pr. Constantin Naclad, inspector coordonator al Biroului de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Teologic-educaţional al Patriarhiei Române, protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Eugen-Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, precum şi opt preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor care desfăşoară intens proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ şi alte activităţi cu tinerii. În deschiderea colocviului, pr. Sebastian Teacu a vorbit despre desfăşurarea activităţilor catehetice în parohiile din Arhiepiscopia Iaşilor. „De-a lungul proiectului au fost atât reuşite, cât şi lucruri care au împiedicat într-un fel derularea unor activităţi cu tinerii şi copiii. De fiecare dată, însă, au existat preoţi plini de curaj care au pus mult suflet în acest proiect. La întâlnirea de astăzi (n.r. - ieri) trebuie să vorbim şi despre răsplătirea unei jertfe desfăşurată în parohii. Ne-am dorit să fie o deschidere festivă a anului catehetic, pentru a impulsiona şi pe alţi preoţi, însă am considerat că cel mai bine este să-i răsplătim pe cei care au avut motivaţie de la Dumnezeu în misiunea lor. Sfinţiile voastre aţi fost invitate aici pentru că sunteţi multiplicatori de activitate catehetică în comunităţile şi în protopopiatele din care faceţi parte. La această întrunire nu sunt preoţi din cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor, ci preoţi care s-au remarcat constant şi intens în activitatea catehetică“, a amintit pr. Sebastian Teacu.

Activitatea catehetică în Arhiepiscopia Iaşilor, un model pentru celelalte eparhii

Protos. Hrisostom Rădăşanu a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, remarcând, în acelaşi timp, faptul că programul „Hristos împărtăşit copiilor“ ţine de însăşi fiinţa Bisericii. „Nu se poate să existe o slujire preoţească autentică fără Hristos împărtăşit nu numai copiilor, ci şi adulţilor. M-aş bucura dacă această rădăcină mică numită «Hristos împărtăşit copiilor», la un moment dat, va odrăsli, va face o tulpină, câteva frunze şi un rod binecuvântat care să fie prezentat înaintea Domnului. Scopul nostru, în calitate de cateheţi, este să scoatem în evidenţă pe altcineva care face ca aceste programe să fie pline de sens, să fie raţionale, inteligibile şi cu folos“, a spus protos. Hrisostom Rădăşanu. Pr. Constantin Naclad a amintit în alocuţiunea sa faptul că Arhiepiscopia Iaşilor este un indicator în ceea ce priveşte activitatea catehetică, dar şi iniţiatoarea proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“. „Imaginea Iaşului în celelate eparhii este una «de legendă». Toţi gândesc că Arhiepiscopia Iaşilor este un model pentru celelalte eparhii. M-am gândit ca în Arhiepiscopia Iaşilor să se dezvolte aceste centre catehetice. Sfinţiile voastre sunteţi cei care aţi probat în timp că activitatea catehetică are roade şi că ceea ce faceţi poate să devină model pentru ceilalţi. Sugestia Înalt Preasfinţitului a fost aceea de a exista câteva centre care să radieze în jur roadele care vin din activitate, iar ceilalţi preoţi să se molipsească. Ceea ce faceţi fiecare în zona în care vă aflaţi se poate constitui într-un centru care să atragă interesul celorlalţi. Acest proiect urmăreşte să aducă cuvântul lui Dumnezeu în inima copiilor şi să-l integreze pe copil în viaţa Bisericii mai mult decât poate să o facă ora de Religie“, a remarcat pr. Constantin Naclad. Pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a sugerat ca pe viitor să se desfăşoare demonstrativ câteva cateheze în prezenţa preoţilor care nu aplică proiectul. „Astfel, preoţii vor vedea cum se derulează programul şi, la rândul lor, vor face acelaşi lucru. Pe mulţi îi sperie ideea aceasta de noutate. Am constatat că, odată începută această activitate, este benefică pentru parohie. Faptul că ai copiii aproape de biserică este o gură de aer curat în viaţa parohiei“, a afirmat pr. protopop Nicolae Crăciun.

„Această aparatură va ajuta foarte mult în desfăşurarea orelor de cateheză“

La finalul colocviului au fost oferite, din partea Organizaţiei „World Vision“, câte un laptop, un videoproiector, o imprimantă laser şi un flipchart pentru derularea activităţilor de formare şi organizare a lecţiilor de cateheză următorilor preoţi: pr. Nicolae Dorneanu, de la parohia „Sfinţii Martiri Brâncoveni“, Protopopiatul Iaşi 2, pr. Constantin Pataca de la parohia Nicolae Bălcescu, Protopopiatul Hârlău, pr. protopop Nicolae Crăciun, de la parohia Pârcovaci, pr. Bogdan Frăsilă, de la parohia Podoleni II, Protopopiatul Roznov, pr. Ştefan Zaharia, de la parohia Conţeşti, Protopopiatul Piatra Neamţ, pr. Ioan Bondar, de la parohia Poiana Largului, Protopopiatul Ceahlău, pr. Iulian Andrei, de la parohia Baseu, Protopopiatul Darabani, şi pr. Cristian Ştefan, de la parohia Vorona-Centru, Protopopiatul Botoşani.

„Materialele pe care le-am primit astăzi vor fi folosite la orele de cateheză, atât în parohia noastră, cât şi în alte parohii din Protopopiatul Ceahlău. A fost o mare surpriză şi o mare bucurie pentru noi faptul că am primit această aparatură care ne va ajuta foarte mult în desfăşurarea orelor de cateheză, întrucât până acum ne-am descurcat mai greu“, a declarat pr. Ioan Bondar. „Am avut iniţiativa de a face un centru zonal în cadrul Protopopiatului Piatra Neamţ, numit «Zona Girov». Deocamdată, din acest centru fac parte şapte preoţi, urmând ca până în luna iunie a anului viitor să avem arondate 29 de parohii“, ne-a relatat pr. Ştefan Zaharia.

Niciun comentariu: