marți, 22 septembrie 2009

„Această biserică este rezultatul contribuţiei unui număr mare de credincioşi“

Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul“ din parohia Icuşeni-Vale, Protopopiatul Botoşani, a fost târnosită, în urmă cu două zile, de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Târnosirea sfântului lăcaş a fost urmată de Sfânta Liturghie, la care au participat peste 3.000 de credincioşi din judeţele Botoşani şi Suceava.

Enoriaşii parohiei Icuşeni-Vale, alături de preotul paroh Dan Budeanu şi de ceilalţi invitaţi şi credincioşi, au participat în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci la sfinţirea bisericii închinată Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Înalt Preasfinţitul Teofan a fost întâmpinat la intrarea în sat de domnul Aurel Ştefan, primarul comunei Vorona, iar de aici au mers cu trăsura până la biserică, înconjuraţi de călăreţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale. După târnosirea lăcaşului de închinăciune a urmat slujba Sfintei Liturghii, care a fost săvârşită, pe un podium amenajat în incinta bisericii parohiale, de IPS Teofan, înconjurat de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei citite în cadrul Sfintei Liturghii. La finalul slujbei, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, a citit Hrisovul de sfinţire, apoi pr. Adrian Secrieru, paroh la Icuşeni-Deal, şi pr. paroh Dan Budeanu au primit fiecare, din partea Mitropolitului Teofan, rangul de iconom stavrofor. Pr. Adrian Secrieru i-a dăruit Arhipăstorului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei o icoană cu Maica Domnului, iar pr. paroh Dan Budeanu i-a oferit o icoană cu Sfântul Prooroc Ilie. Părintele Adrian Secrieru, cel care a coordonat lucrările de zidire a sfântului lăcaş din Icuşeni-Vale până în anul 2005, a apreciat jertfa credincioşilor care au sprijinit ridicarea bisericii. Părintele paroh Dan Budeanu a mulţumit tuturor credincioşilor pentru prezenţă şi pentru că i-au fost aproape prin ajutorul pe care l-au acordat lăcaşului de închinăciune din Icuşeni-Vale. După ce au fost acordate mai multe distincţii de vrednicie ctitorilor şi binefăcătorilor, IPS Teofan a citit o rugăciune de dezlegare.

Sfânt lăcaş ridicat prin jertfa credincioşilor

Credincioşii care au participat şi s-au rugat la cele două slujbe oficiate de Înalt Preasfinţitul Teofan au mărturisit faptul că au trăit clipe emoţionante la această mare sărbătoare pentru întreaga comună Vorona. Unul dintre fiii satului prezent la acest eveniment, care a donat primele materiale pentru construirea bisericii, ne-a împărtăşit bucuria participării la sfinţirea sfântului lăcaş. „Mă aflu la această mare sărbătoare în primul rând pentru că sunt fiu al satului şi apoi pentru că biserica sfinţită astăzi (n.r. - duminică) a fost construită şi prin contribuţia mea, prin donarea materialelor de construcţii cu care voiam să ridic o casă. Am făcut acest lucru din dorinţa ca în această parte de sat să se ridice o biserică. Eu am început zidirea bisericii prin această donaţie, am lansat această idee, iar credincioşii din această zonă au fost de acord să se ridice un lăcaş de închinăciune. Această biserică este rezultatul contribuţiei unui număr mare de credincioşi atât din acest sat, cât şi din alte localităţi. Am participat cu toată fiinţa mea la slujba de sfinţire, simţindu-mă mai luminat şi mai deschis spre fapte bune“, a povestit Dumitru Neamţu din Botoşani.

Niciun comentariu: